poniedziałek, 21 listopada 2016

Ciasteczka czekoladowe z orzechami

Zdrowe ciasteczka czekoladowe

Przepyszne ciasteczka mocno kakaowe, bez mleka i jajek, nieco w świątecznym klimacie. Zapach unoszący się podczas pieczenia jest naprawdę cudowny i bardzo czekoladowy. Ciasteczka są kruche a orzechy sprawiają, że miło chrupią. Można w nich wyczuć również lekko miodową nutę. 
Ciasteczka nie są przesłodzone,  świetnie sprawdzą się do kawy, herbaty lub ciepłego mleka. 

Składniki (12 sztuk):
  • 1 szklanka mąki (u mnie pół szklanki mąki owsianej, pół ryżowej)
  • ok. 60 g dowolnych orzechów (u mnie włoskie)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego
  • 1/3 szklanki płynnego miodu
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Wykonanie:

W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz orzechy. W drugiej misce połączyć płynny olej kokosowy z miodem i ekstraktem waniliowym. Dodać mokre składniki do suchych i bardzo dokładnie wymieszać. Nabierać ciasto łyżką, w wilgotnej dłoni formować kulki i umieszczać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszczać zwilżonym w zimnej wodzie widelcem. Piec w termoobiegu przez około 8-10 minut w 170ºC.


Zdrowe ciasteczka czekoladowe

Zdrowe ciasteczka czekoladowe

8 komentarzy:

  1. Ciekawa jestem tej miodowej nuty; dzięki niej musiały smakować zupełnie wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, widzę, że u Ciebie też ciasteczka. Skład bardzo mi się podoba, więc zapisuję - będą następne do upieczenia. Zamienię jednak miód na ksylitol. Miód w wysokiej temperaturze i tak traci swoje prozdrowotne właściwości a ksylitol ma o 40% mniej kalorii niż cukier i ma niski indeks glikemiczny. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też jestem wielką fanką ksylitolu, do tego przepisu jednak jakoś bardziej pasował mi miód :) Życzę udanych upieków, ale radziłabym w takim razie dodać więcej oleju kokosowego, bo ciasteczka mogą się nie skleić ;) Również pozdrawiam.

      Usuń
  3. Przekonałaś mnie! Zapisuję przepis, mam ogromną ochotę na takie ciacha ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dobre! Ja zrobiłam pół na pół - mąkę pełnoziarnistą orkiszową i pełnoziarnistą żytnią :) niestety nie miałam oleju kokosowego :/ więc są trochę mniej zdrowe i na zwykłym oleju rzepakowym... poza tym poza aromatem waniliowym, którego miałam mało, dodałam rumowy :) PYCHA! aa i u mnie była mieszkanka orzechów: włoskie, brazylijskie, nerkowca, laskowe :)
    Btw. spodziewałam się, że będą twarde, zbite te ciasteczka, a one są bardzo kruche i miękkie - dobre! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowały. Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Właśnie piekę trzecia partię. Są obłędne ♥️

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...