wtorek, 15 listopada 2016

Muffinki z czekoladą i orzechami

Dietetyczne muffinki z czekoladą i orzechami

Dziś znów przepyszne i proste w wykonaniu muffinki bananowe, tym razem z dodatkiem gorzkiej czekolady i chrupiących orzechów. Do muffinek nie dałam żadnego słodzika, użyłam bardzo dojrzałych bananów, słodyczy dodaje także czekolada. Z powodu tego, że kończył mi olej kokosowy muffinki są praktycznie beztłuszczowe (dodałam  tylko 3 łyżki). 
Muffinki są bardzo puszyste i lekko wilgotne, a orzechy i cynamon świetnie wzmacniają ich smak.
 W sam raz do porannej kawy. 

Składniki (ok. 10 sztuk):

  • 2 średnie mocno dojrzałe banany
  • 1 duże jajko
  • 1 i 1/3 szklanki mąki owsianej lub pełnoziarnistej
  • 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • pół łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 40 g gorzkiej czekolady min. 70 % kakao
  • 2 garście posiekanych orzechów (u mnie orzechy włoskie, laskowe i kilka nerkowców)

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180ºC. Czekoladę i orzechy drobno posiekać. Jajko roztrzepać w misce, dodać rozgniecione banany i dokładnie wymieszać. Wlać 3 łyżki oleju kokosowego i ponownie wymieszać. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem i dodać do mokrych składników. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Na koniec dodać posiekane orzechy oraz czekoladę i delikatnie wymieszać. Nakładać ciasto do foremek,  do ok. ¾ wysokości. Piec w temoobiegu przez około 20-25 minut.

Dietetyczne muffinki z czekoladą i orzechami

Dietetyczne muffinki z czekoladą i orzechami

Dietetyczne muffinki z czekoladą i orzechami

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...