Najlepsze ciasto na jesień? Oczywiście szarlotka! Połączenia jabłka z cynamonem zawsze poprawia humor. A w zdrowszej wersji to już w ogóle marzenie. Kiedy
tylko zobaczyłam przepis tutaj przepadłam i od razu zabrałam się do
pieczenia, zmieniając w składzie to i owo.
Jednym kawałkiem tego ciasta można się naprawdę dobrze
najeść i nie ma powodu by czuć się winnym zjedzenia nawet sporej porcji. Kasza
jaglana nadaje szarlotce lekko sernikowej konsystencji. Doskonale komponuje się też z przepyszną kruszonką z dodatkiem orzechów włoskich i płatków owsianych z nasionami chia,
suszonym jabłkiem i morelą.
Słodkości jaglanej szarlotce nadają daktyle, dlatego nie ma
potrzeby użycia cukru. Ciasto nie zawiera także mąki. Szarlotka jest
przepyszna, mocno cynamonowa i kremowa, a kasza jaglana jest w niej praktycznie
niewyczuwalna. Polecam jak najszybciej wypróbować.
Składniki (tortownica o średnicy 22 cm):
Spód:
- 300 g kaszy jaglanej
- 500 ml wody do ugotowania kaszy
- 160 ml mleka
- 30 ml oleju
- 2 jajka
- 150 g suszonych daktyli
- łyżka ekstraktu waniliowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
Warstwa jabłkowa:
- 4 jabłka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- cynamon
- 2 łyżki ksylitolu lub cukru brązowego
Kruszonka:
- 5 łyżek mąki owsianej
- 3 łyżki płatków owsianych (u mnie z chią, suszoną morelą i jabłkiem firmy Melvit)
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka masła
- 1/3 - 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Wykonanie:
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, dno
i boki posmarować olejem kokosowym. Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na co najmniej 15
minut. Kaszę wsypać na patelnię i prażyć około 3 minut, cały czas mieszając,
następnie przelać na zmianę gorącą i zimną wodą. Wsypać do garnka i zalać 500 ml wody.
Gotować na małym ogniu przez około 15 minut, aż kasza wchłonie wodę.
W misce wymieszać mleko, olej, jaja i ekstrakt waniliowy. Daktyle odcedzić z wody, połączyć z kaszą jaglaną, dodać płynne składniki i bardzo dokładnie zmiksować w blenderze na gładką masę. Wylać masę do tortownicy i dokładnie wyrównać.
W misce wymieszać mleko, olej, jaja i ekstrakt waniliowy. Daktyle odcedzić z wody, połączyć z kaszą jaglaną, dodać płynne składniki i bardzo dokładnie zmiksować w blenderze na gładką masę. Wylać masę do tortownicy i dokładnie wyrównać.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i zmiksować w
blenderze na mus. Przełożyć do miski, dodać cynamon, ksylitol, 2 łyżki mąki
ziemniaczanej i wymieszać. Tak przygotowany mus jabłkowy wyłożyć na masę jaglana.
Składniki na kruszonkę wsypać do miski, ugniatać, a następnie posypać
wierzch ciasta.
Włożyć ciasto do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piec około 50-60 minut na
najniższej półce. Gdyby kruszonka zaczęła się zbyt mocno przypiekać można
przykryć ciasto papierem do pieczenia.
Po ostygnięciu ciasto trzymać w lodówce. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Wygląda przepysznie, muszę go wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i życzę smacznego :)
Usuńciekawe ciacho :)
OdpowiedzUsuń