piątek, 25 listopada 2016

Jaglana szarlotka z orzechową kruszonką

Szarlotka jaglana

Najlepsze ciasto na jesień? Oczywiście szarlotka! Połączenia jabłka z cynamonem zawsze poprawia humor. A w zdrowszej wersji to już w ogóle marzenie. Kiedy tylko zobaczyłam przepis tutaj przepadłam i od razu zabrałam się do pieczenia, zmieniając w składzie to i owo. 
 Jednym kawałkiem tego ciasta można się naprawdę dobrze najeść i nie ma powodu by czuć się winnym zjedzenia nawet sporej porcji. Kasza jaglana nadaje szarlotce lekko sernikowej konsystencji. Doskonale komponuje się też z przepyszną kruszonką z dodatkiem orzechów włoskich i płatków owsianych z nasionami chia, suszonym jabłkiem i morelą.
 Słodkości jaglanej szarlotce nadają daktyle, dlatego nie ma potrzeby użycia cukru. Ciasto nie zawiera także mąki. Szarlotka jest przepyszna, mocno cynamonowa i kremowa, a kasza jaglana jest w niej praktycznie niewyczuwalna. Polecam jak najszybciej wypróbować.

Składniki (tortownica o średnicy 22 cm):

Spód:
  • 300 g kaszy jaglanej
  • 500 ml wody do ugotowania kaszy
  • 160 ml mleka 
  • 30 ml oleju
  • 2 jajka
  • 150 g suszonych daktyli
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Warstwa jabłkowa:
  • 4 jabłka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cynamon
  • 2 łyżki ksylitolu lub cukru brązowego
Kruszonka:
  • 5 łyżek mąki owsianej
  • 3 łyżki płatków owsianych (u mnie z chią, suszoną morelą i jabłkiem firmy Melvit)
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła
  • 1/3 - 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Wykonanie:

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, dno i boki posmarować olejem kokosowym. Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na co najmniej 15 minut. Kaszę wsypać na patelnię i prażyć około 3 minut, cały czas mieszając, następnie przelać na zmianę gorącą i zimną wodą. Wsypać do garnka i zalać 500 ml wody. Gotować na małym ogniu przez około 15 minut, aż kasza wchłonie wodę. 
W misce wymieszać mleko, olej, jaja i ekstrakt waniliowy. Daktyle odcedzić z wody, połączyć z kaszą jaglaną, dodać płynne składniki i bardzo dokładnie zmiksować w blenderze na gładką masę. Wylać masę do tortownicy i dokładnie wyrównać.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i zmiksować w blenderze na mus. Przełożyć do miski, dodać cynamon, ksylitol, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i wymieszać. Tak przygotowany mus jabłkowy wyłożyć na masę jaglana.
Składniki na kruszonkę wsypać do miski, ugniatać, a następnie posypać wierzch ciasta.
Włożyć ciasto do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piec około 50-60 minut na najniższej półce. Gdyby kruszonka zaczęła się zbyt mocno przypiekać można przykryć ciasto papierem do pieczenia.
Po ostygnięciu ciasto trzymać w lodówce. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Szarlotka jaglana

Szarlotka jaglana

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...