Uwielbiam wszelkie pancakes w wersji fit i z różnymi dodatkami. Często jem je około treningowo, a gdy mam
więcej czasu także na śniadanie. Ostatnio była wersja bezglutenowa, tym
razem placuszki mają podobny skład, ale mąkę ryżową zastąpiłam mąką owsianą.
Dodatkowo przepyszna gorzka czekolada, która w połączeniu z bananem smakuje
wyśmienicie. Placki są, jak zwykle,
bardzo proste do wykonania.
Polecam podawać z masłem orzechowym. Banan+masło
orzechowe+ czekolada to po prostu nie może się nie udać.
Składniki (ok. 10 sztuk):
- 2 jajka
- 1 dojrzały banan
- 4 łyżki mąki owsianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- posiekana gorzka czekolada (ok. 4 kostki)
- olej kokosowy do smażenia
- 1 łyżka ksylitolu (opcjonalnie)
Wykonanie:
Jajka i banana zblendować. Dodać mąkę i proszek do
pieczenia, w razie potrzeby dosłodzić dowolnym słodzikiem. Wymieszać bardzo
dokładnie, najlepiej przy pomocy trzepaczki. Patelnię rozgrzać i posmarować
olejem kokosowym. Nalewać niewielkie porcje ciasta, na wierzch położyć kawałeczki
startej lub drobno pokrojonej gorzkiej czekolady. Smażyć ok. 3 minuty i przewrócić na drugą stronę. Podawać z masłem orzechowym lub innymi ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Czy można tu użyć mąki kokosowej ? Jeśli tak to jaka ilość? :)
OdpowiedzUsuńNie robiłam z mąką kokosową, ale myślę, że można spróbować. Wtedy na 40 g mąki radziłabym dodać jeszcze jedno jajko i ewentualnie 2-3 łyżki mleka roślinnego :)
UsuńPalce lizać! ;]
OdpowiedzUsuń