wtorek, 1 listopada 2016

Dietetyczne pancakes z czekoladą


Placuszki z czekoladą

Uwielbiam wszelkie pancakes  w wersji fit i z różnymi dodatkami. Często jem je około treningowo, a gdy mam więcej czasu także na śniadanie. Ostatnio była wersja bezglutenowa, tym razem placuszki mają podobny skład, ale mąkę ryżową zastąpiłam mąką owsianą. Dodatkowo przepyszna gorzka czekolada, która w połączeniu z bananem smakuje wyśmienicie. Placki są,  jak zwykle, bardzo proste do wykonania.
 Polecam podawać z masłem orzechowym. Banan+masło orzechowe+ czekolada to po prostu nie może się nie udać. 

Składniki (ok. 10 sztuk):
  • 2 jajka
  • 1 dojrzały banan
  • 4 łyżki mąki owsianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • posiekana gorzka czekolada (ok. 4 kostki)
  • olej kokosowy do smażenia
  • 1 łyżka ksylitolu (opcjonalnie)

Wykonanie:

Jajka i banana zblendować. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, w razie potrzeby dosłodzić dowolnym słodzikiem. Wymieszać bardzo dokładnie, najlepiej przy pomocy trzepaczki. Patelnię rozgrzać i posmarować olejem kokosowym. Nalewać niewielkie porcje ciasta, na wierzch położyć kawałeczki startej lub drobno pokrojonej gorzkiej czekolady. Smażyć ok. 3 minuty i przewrócić na drugą stronę. Podawać z masłem orzechowym lub innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego!


Placuszki z czekoladą

Placuszki z czekoladą

Placuszki z czekoladą

3 komentarze:

  1. Czy można tu użyć mąki kokosowej ? Jeśli tak to jaka ilość? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam z mąką kokosową, ale myślę, że można spróbować. Wtedy na 40 g mąki radziłabym dodać jeszcze jedno jajko i ewentualnie 2-3 łyżki mleka roślinnego :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...