Dziś zapraszam na ciasto, którego chyba nie muszę przedstawiać. Choć jest ono niezwykle popularne efektowne to robiłam je po raz pierwszy i jestem absolutnie zachwycona. Na pewno nie raz zagości ono na moim stole, na pewno także przy okazji świąt czy innych imprez. To jedno z tych ciast, które świetnie się prezentuje a do tego jest bardzo proste do przygotowania, zrobiłam je bez użycia miksera, dodatkowo nieco je odchudziłam zmniejszając ilość oleju, które uzupełniłam dodatkiem mleka. Ciasto pięknie wyrosło, jest puszyste i wilgotne.
Składniki (tortownica o średnicy 21 cm):
- 2 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 szklanki ksylitol/erytytolu/cukru
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 3 jajka
- 100 ml oleju roślinnego
- 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki ciemnego kakao
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180ºC.
W jednej misce połączyć suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz ksylitol. Do drugiej miski wrzucić składniki mokre i wymieszać (np. za pomocą trzepaczki). Przesypać suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Następnie pół przygotowanego ciasta przelać do drugiej miski, dodać 3 łyżki kakao i wymieszać (gdyby masa była za gęsta dolać mleka, około 4-5 łyżek powinno wystarczyć). Na środek wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy wykładać naprzemiennie najpierw po 3 łyżki jasnej masy, następnie 3 łyżki masy ciemnej. Piec około 40-45 minut (do tzw. suchego patyczka).
*szklanka o pojemności 250ml
Fajnie odchudzone ciasto
OdpowiedzUsuńPiękne ciasto i można sobie pozwolić na więcej kawałków :)
OdpowiedzUsuńjak ja lubię zebrę!
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze ciasta zebry, ale mi narobiłaś smaka, wygląda super:)
OdpowiedzUsuńLubię ciasto zebra :) Moja mama piecze ją na oranżadzie białej :)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wygląda 😊
OdpowiedzUsuńI w dodatku super wyglada 😍
OdpowiedzUsuńZjadłabym takie ciasto :)
OdpowiedzUsuńPysznie prezentuje się to ciasto :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Ale fajnie się zapowiada ❤
OdpowiedzUsuńO jakie pyszne ciasto! <3
OdpowiedzUsuńNie raz robiłam :D Pychotka ❤
OdpowiedzUsuńDawno zebry nie robiłam! :)
OdpowiedzUsuńpyszka!
OdpowiedzUsuńPychotka i do tego wygląda świetnie :))
OdpowiedzUsuńDobrej srody❤
OdpowiedzUsuńZnane ciasto ale zawsze smakuje i zachwyca wyglądem :). Jadłam nie raz ale nie miałam okazji sama upiec. Może skorzystam z przepisu <3
OdpowiedzUsuńIdealne ciacho do kawki :)
OdpowiedzUsuńKurczę, co wchodzę na tego bloga to widzę taki przepis, że ciężko go nie wypróbować! To ciasto zebra wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Wygląda smakowicie :D!
OdpowiedzUsuńDawniej też z babcią robiłam taką babkę zebrę ale potem zwała na mnie winę jak cos poszło nie tak i zaprzestałyśmy współpracy xD Heh
Zapraszam również do mnie.
Blog ♥
Instagram
dawno nie robiłam tego ciasta
OdpowiedzUsuńPrzepis nie wychodzi, wychodzi zbite ciasto, ciezkie do wymieszania
OdpowiedzUsuńJeśli ciasto wychodzi zbyt gęste najlepiej dodać więcej mleka :)
Usuń