Dziś propozycja na prosty i bardzo smaczny obiadek.
Coś w sam raz dla fanów kuchni indyjskiej i przyprawy curry. Ja ją bardzo lubię i często dodaje do różnych dań, a takie mięso w kremowym sosie to jeden z moich ulubionych obiadów. Kurczaka podałam w towarzystwie ryżu basmati i brokuła, ale można wybrać inne ulubione warzywa.
Składniki (2 porcje):
- 200 g piersi z kurczaka lub indyka
- 3 łyżki gęstego mleczka kokosowego (śmietanki kokosowej)
- 2 łyżki przyprawy curry
- 2 łyżeczki kurkumy
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżka oliwy
- do podania: ryż (u mnie basmati), brokuł lub inne warzywa
Wykonanie:
Kurczaka umyć i pokroić w kostkę, posypać solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać kurczaka i smażyć mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać curry oraz kurkumę, wymieszać i smażyć około 1 minutę.
Na koniec dodać mleczko kokosowe (lub śmietankę kokosową). Gotować przez kolejne 4-5 minut.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać kurczaka i smażyć mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać curry oraz kurkumę, wymieszać i smażyć około 1 minutę.
Na koniec dodać mleczko kokosowe (lub śmietankę kokosową). Gotować przez kolejne 4-5 minut.
Podawać z ryżem i ulubionymi warzywami.
Ale mi zrobiłaś smaka :) Również bardzo lubię curry!
OdpowiedzUsuńzofia-adam.blogspot.com
Uwielbiam kurczaka w sosie curry :)
OdpowiedzUsuńRóżnie u mnie z tym jedzeniem mięsa, ale kurczak i curry to rzeczywiście świetny duet :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie smaczne obiady :)
OdpowiedzUsuńLubię kuchnie azjatycką ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Dania z ryżem lub kaszą i kurczakiem to moje ulubione danie, które mogłabym jeść codziennie (na przemian z pizzą:)). A w wersji z curry to już w ogóle, pyszności!
OdpowiedzUsuńPyszne i rozgrzewające danie, na zimę to jeden z przepisów "must have" :)
OdpowiedzUsuńSmakowite danie :)
OdpowiedzUsuńPysznie. Bardzo lubię takie dania :-)
OdpowiedzUsuńPyszności, uwielbiam takiego kurczaka :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko, co jest "curry" i obleczone kurkumą :D Kurkume dodaję do każdej potrawy, odrobinę sypię nawet do słodkich śniadaniowych koktajli :)
OdpowiedzUsuńPychotka. A może zrobię na sobotę ;)
OdpowiedzUsuń