sobota, 20 lutego 2021

Muffinki z białej fasoli (bez glutenu, cukru i laktozy)

Muffinki z fasoli

Muffinki z białej fasoli to kolejny eksperyment z roślinnymi wypiekami :) Skoro były już takie z czerwonej fasoli, które bardzo lubię i zawsze wychodzą pyszne, to nadeszła pora i na takie z białej. Muffinki są wilgotne i miękkie oraz bardzo sycące. Smak fasoli jest niewyczuwalny, przebija się za to masło orzechowe, a czekoladowa polewa z daktyli świetnie uzupełnia całość. Choć mi raczej wyszedł bardziej daktylowy krem niż polewa, ale równie pyszny i równie dobrze pasujący do tych muffinek :)
Muffinki nie zawierają glutenu - do zagęszczenia użyłam mąki ryżowej, a zamiast cukru jest słodki banan - w razie preferencji można dosłodzić miodem lub ksylitolem, ale moim zdaniem nie ma takiej potrzeby, zwłaszcza jeśli przygotujemy daktylową polewę. 

Składniki (9-10 sztuk):
  • 1 puszka białej fasoli (400g)
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1 dojrzały banan
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżka miodu lub ksylitolu (opcjonalnie)
Polewa/krem:
  • 80g daktyli
  • 2 duże łyżki gorzkiego kakao
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki wody
Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Białą fasolę odsączyć i dokładnie przepłukać. Przełożyć do blendera, dodać masło orzechowe, jajko, banana, proszek do pieczenia oraz sok z cytryny i zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę ryżową i jeszcze raz chwilkę zmiksować. Przekładać do foremek na muffinki do 2/3 wysokości (u mnie silikonowe) i piec przez 30 minut.

Polewa/krem: Daktyle zalać gorącą wodą i moczyć ok. 30 minut namoczyć w gorącej wodzie, następnie odcedzić i zmiksować z 1/4 szklanki ciepłej wody oraz z kakao na gładką masę. Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnej wody w garnuszku przez ok 10 minut. Następnie dodać daktylową masę i zagotować ciągle mieszając . Gdy zacznie się ścinać nałożyć na babeczki.

Dietetyczne muffinki

Zdrowy deser

20 komentarzy:

  1. Nie jadłam jeszcze takich muffinek. Fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę kiedyś je spróbować. Dużo słyszałam o brownie z fasoli :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zgłodniałam na sam widok, na pewno wypróbuję <3 obserwuję i zapraszam do siebie :)

    https://bloomywitch.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Looks so Yummy! Thanks for sharing.

    Infinitely Posh

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy przepis, nie jadłam nigdy muffinek z białej fasoli;)

    OdpowiedzUsuń
  6. przepis zapisuje do ulubionych i na pewno go wykonam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Chętnie bym spróbowała :)
    „Zapraszam także do siebie na nowy post - KLIK

    OdpowiedzUsuń
  8. Zapisze sobie i spróbuje zrobić. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie :) lubię wypieki z fasoli, smaczne i zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Powiem szczerze nie słyszałam o muffinach z fasoli :) ale przepis bardzo kuszący a muffinka wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale bym wcinała. Pysznie wygladaja 💓

    OdpowiedzUsuń
  12. koniecznie muszę spróbować, wyglądaj mega!

    OdpowiedzUsuń
  13. Kochana cudowne są te muffinki :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Muszę je przygotować dla mojego ukochanego alergika! Czuję oczami jakie są słodziutkie :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Lubię wypieki na bazie fasoli. Z tym kremem wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...