sobota, 13 lutego 2021

Czekoladowy chlebek bananowy


Pyszne, zdrowe ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi oraz kawałkami czekolady. Wilgotności nadają mu banany i jogurt naturalny. Do tego przygotowuje się je łatwo i szybko, bez użycia miksera - wystarczy wymiesza suche składniki z mokrymi. Słodkości nadają mu kawałki czekolady i orzechy laskowe, ale opcjonalnie można dodać nieco miodu. Zamiast takiej czekoladowej kruszonki można też przygotować polewę czekoladową, albo wrzucić orzechy i czekoladę do środka ciasta. To ciasto to wspaniały deser, również do podana na imprezie, ale równie dobrze można ja zjeść na pierwsze lub drugie śniadanie :)

Składniki:
  • 150 g mąki pełnoziarnistej
  • 100 g mąki orkiszowej
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 mocno dojrzałe, średniej wielkości banany
  • 2 duże jajka
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki płynnego miodu (opcjonalnie)
  • 2 łyżki płynnego oleju kokosowego
  • kruszonka: 50 g posiekanej gorzkiej czekolady oraz 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych

Wykonanie:


Formę keksową wysmarować masłem i posypać mąką. Banany dokładnie rozgnieść za pomocą widelca.
W jednej misce wymieszać mąki, kakao, proszek do pieczenia.
Do drugiej miski dodać jajka, jogurt, obrane i rozgniecione banany, oleju oraz miód i dokładnie wymieszać. Dodać składniki z pierwszej miski i wymieszać trzepaczką, tylko do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać. Wierzch posypać kawałkami czekolady i orzechami laskowymi.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z piekarnika i pozostawić w formie, aby trochę ostygło. Następnie wyciągnąć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Ciasto bananowe

Zdrowe ciasto

10 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...