Omlety z owocami smakują zdecydowanie najlepiej, w sezonie nie mogło więc zabraknąć takiego z truskawkami :) Omlet wyszedł przepyszny, lekki, puszysty, o smaku biszkopta. Użyłam w nim mąki ryżowej, więc nie zawiera glutenu, nie ma w nim również cukru. Omleta upiekłam w piekarniku, ale można go też usmażyć na patelni - wtedy jednak nie wyjdzie taki pulchny. Wierzch posmarowałam waniliowym twarożkiem i na to oczywiście położyłam mnóstwo truskawek. Omlet prezentuje się jak mini ciasto, ale najlepsze jest to, że można go zjeść całego, bez wyrzutów sumienia :D Jest bardzo sycący, więc doskonale sprawdzi się na śniadanie, czy posiłek po treningu.
Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 2 łyżki ksylitolu
- szczypta soli
- 100 g chudego twarogu
- 1/2 opakowania serka waniliowego (u mnie Skyr)
- szczypta mielonej wanilii
- kilka sztuk truskawek
Twaróg przełożyć do miseczki, rozgnieść za pomocą widelca, dodać szczyptę wanilii oraz serek wanilowy i dokładnie połączyć. Truskawki umyć i pokroić.
Piekarnik nagrzać do 180ºC. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli (ja zawsze używam elektrycznej trzepaczki). Dodać ksylitol i jeszcze chwilę ubijać. Dodać żółtka, delikatnie wymieszać trzepaczką. Dodać 2 łyżki mąki i bardzo delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Ciasto wylać do formy, wyrównać. Piec przez około 10 minut. Wyciągnąć, lekko przestudzić, posmarować twarożkiem, na wierzch ułożyć truskawki.
Są i moje ukochane truskawki!
OdpowiedzUsuńWygląda jak torcik biszkoptowy z truskawkami xD
OdpowiedzUsuńKrólewskie śniadanko! :D
OdpowiedzUsuńJa oczywiście wszystkie części omleta zjadłabym oddzielnie, ale takie połączenie wygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńWspaniały. Uwielbiam omlety w każdej postaci 😃
OdpowiedzUsuńPychotka, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńO mniam, wykorzystam ten przepis☺
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny omlecik i te truskawki, które w tym roku kocham jak nigdy :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne śniadanie :)
OdpowiedzUsuńGóra truskawek i można się cieszyć idealnym deserem na śniadanie :D
OdpowiedzUsuń