Ciasto z truskawkami i galaretkę w sezonie zawsze musi być. Oczywiście najlepsze i najszybsze jest to na biszkopcie. Dziś więc przepis na takie pyszne ciasto, ale w mojej wersji jest ono oczywiście nieco odchudzone i uzdrowione - nie zawiera cukru, glutenu ani laktozy. Śmietanka kokosowa ze stałej części mleka kokosowego pasowała do niego świetnie, polecam zwłaszcza to w wersji light, którą można znaleźć między innymi w Lidlu. Nie jest ono tak tłuste i dzięki temu całość wychodzi lekka. Ciasto robi się dość szybko i świetnie sprawdza się na orzeźwiający deser, ale myślę, że warto je też podać np. na jakiejś imprezie. Bardzo polecam.
Składniki (forma 26 x 21 cm):
Biszkopt:
- 4 jajka
- 4 łyżki ksylitolu
- 8 łyżek mąki ryżowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 2 puszki schłodzonego gęstego mleka kokosowego (u mnie w wersji light)*
- 1/2 szklanki erytrytolu lub ksylitolu
- 4 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody
- 1/4 szklanki mleka roślinnego
- ok. 500 g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
Galaretkę rozpuścić zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odłożyć do ostudzenia.
Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli (ja to robię za pomocą elektrycznej trzepaczki). Pod koniec ubijania dodać ksylitol i jeszcze chwilkę ubijać. Piana ma wyjść sztywna i gęsta. Następnie dodawać po 1 żółtku, po każdym delikatnie ubijając. Dodać mąkę ryżową i bardzo delikatnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i znów delikatnie wymieszać. Przełożyć masę do formy i piec przez ok. 20 minut do suchego patyczka.
Bita śmietana: Żelatynę wsypać do szklanki, zalać 1/4 szklanki wrzącej wody i dokładnie wymieszać aż nie będzie grudek. Dodać zimne mleko i wymieszać, odstawić do przestudzenia.
Stałą część mleka kokosowego przełożyć do miski, dodać erytrytol i przez chwilę ubijać mikserem na puszystą masę (około minutę). Na koniec wlać żelatynę i wymieszać na jednolitą masę. Następnie całość wylać na biszkopt, wyrównać i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.
Ze śmietanką kokosową musi być świetne :)
OdpowiedzUsuńMoja mama zawsze robiła takie ciasto na moje urodziny - tylko wiadomo, biała masa była z bitej śmietany, a nie ze śmietanki kokosowej :D Super alternatywa.
OdpowiedzUsuńWidzę, ze lato bez ciasta z truskawkami to nie to samo. Króluje praktycznie u każdego :D
OdpowiedzUsuńUkochany letni deser, którego nic nie przebije :D
OdpowiedzUsuńGalaretka z truskawkami (w wersji wege) czeka na mnie w lodówce. Twoje ciasto narobiło mi na nią ochoty, wygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasta to ja uwielbiam, no i ta śmietanka kokosowa :) Musi smakować genialnie :)
OdpowiedzUsuńale ono smakowicie wygląda :) zjadłabym ze smakiem :) muszę jakieś ciasto z kremem zrobić :)
OdpowiedzUsuńdelicja! tu gdzie aktualnie jestem na truskawki nie ma co liczyć, nadrobię jak wrócę do Polski:)
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho kochana. Na takie upały idealne 💗
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta. Truskawkowe pyszności :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto na tak upalne dni :)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto na gorące lato :)
OdpowiedzUsuńJakie pyszne ciasto *.* Muszę w wolnym czasie takie zrobić ^^
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ♥ wy-stardoll.blogspot.com
Gdzie mogę dostać takie mleko kokosowe i ewentualnie jak wygląda opakowanie ?
OdpowiedzUsuńMleczko kokosowe Vitasia (w niebieskim opakowaniu), zawsze kupuję je w Lidl w czasie tygodnia azjatyckiego. Wygląda tak: https://fanlidla.pl/files/g/2_107116_Mleczko_kokosowe_141.jpg
Usuńświetny przepis ;)
OdpowiedzUsuń