Bardzo proste, smaczne i lekkie muffinki bananowe z dodatkiem aromatycznego cynamonu. Takie muffinki można przygotować bardzo szybko, świetnie zaspokoją ochotę na słodycze a przy okazji są zdrową i lżejszą przekąską. Muffinki nie zawierają cukru ani tłuszczu, są bardzo puszyste i mięciutkie, z wyglądu przypominają bułeczki a smakują jak chlebek bananowy :) Można je zjeść na śniadanie, najlepiej posmarowane masłem orzechowym lub dżemem. Jeśli ktoś chce to śmiało może je urozmaicić o gorzką czekoladę lub orzechy, ale w takiej prostej wersji też znikają bardzo szybko z talerza i mają swój urok :)
Składniki (8 muffinek):
- 1 dojrzały banan
- 150 g gęstego jogurtu naturalnego lub jogurtu greckiego light
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki ksylitolu (opcjonalnie)
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
- 1 duże jajko
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180ºC. Banana rozgnieść. Jajko wbić do miski i roztrzepać, dodać jogurt, banana, ekstrakt i ksylitol jeśli używamy. W osobnej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Wsypać suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Przekładać masę do foremek na muffinki (do połowy wysokości). Piec przez 25 minut.
Z doświadczenia wiem, że cynamon świetnie łączy się z bananem, tak jak i kakao... jako osoba, która kocha kakao część muffinek zrobiłabym z dodatkiem cynamonu i kakao. A te dziurki w miąższu wyglądają świetnie :)
OdpowiedzUsuńOstatnio myślę właśnie nad jakimiś muffinkami z dodatkiem dużej ilości kakao, bo mi również nigdy nie jest go za mało :D
UsuńZapowiada się pysznie... jak zawsze xD
UsuńBardzo lubię takie babeczki :)
OdpowiedzUsuńPodkradam przepis.
OdpowiedzUsuńOja Cię, o ja Cię! Kolejne muffinki i to takie proste, czyli to za co nakbardziej kocham Twojego bloga. Na pewno je zrobię i posmaruje kremem daktylowym, ale użyję mąki pszennej razowej do muffinek. Myślę, że też wyjdą. Jak widać, zdrowe jedzenie może być proste, szybkie i tanie!:����
OdpowiedzUsuńbyły już słodkości, to może teraz jakaś owsianka, albo jakiś obiad na wytrwanie? Ostatnio szukam jakiegoś prostego przepisu na makaron z tuńczykiem :D
Pozdrawiam Cieplutko!
Krem z daktyli jako dodatek do tych muffinek to zdecydowanie świetny pomysł :D
UsuńŻyczę więc smacznego :)
Owsiankę postaram się w niedługim czasie skombinować, nawet niedawno myślałam nad tym, żeby jakiś przepis dodać ;) Do wytrawnych dań jakoś trudniej mi się zmotywować, ale też postaram się nad czymś pomyśleć ;D
Również pozdrawiam :)
Natalio, patrząc na to ile jest tutaj przepisów z muffinkami (oczywiście to mi się bardzo podoba), Twój blog powinien mieć nazwę słodka jak muffinka albo lekka jak muffinka, bo naprawdę masz tutaj ogrom pysznych muffinek, a do Ciebie chyba zamiast zwracać się Natalio lub Lonna, to powinnam moja droga Mufiinko! Czyż, to nie brzmi pięknie? :D
UsuńMuffinki powstaną jutro, jeśli dowiedzą mnie przyjaciółki, ugoszczę je muffinkami z Twojego przepisu, i naleśnikami z kremem daktylowym z cynamonem! Dzięki Tobie nasze ostatnie spotkanie przed pożegnaniem będzie słodkie i pyszne :)
Muffinki to jeden z moich ulubionych wypieków :) Jak zaczynałam swoją przygodę z pieczeniem to właśnie muffinki były jednym z pierwszych deserów jakie wykonałam, więc jak najbardziej są one dla mnie dość wyjątkowe :D
UsuńŻyczę udanego spotkania i smacznego :)
A chlebki bananowe i banany? xD
UsuńBlog Natalii to baza przepisów na małe i większe co nie co :D
Zapomniałam! Maz rację, przecież tu również królują banany. Tylko pytanie, kto tu jest królem, a kto królową? :D Ale królestwo jest wspaniałe, mamy mamy szczęście, że Natalia chce nas w nim gościć, zaprasza nas,a My mamy zaszczyt korzystać z tych darów i dobrodziejstw.
UsuńZrobiłam przed wczoraj muffinki z tego przepisu, przełożyłam kremem daktylowym i zgadnijcie jaki był efekt. Z 9, które mi wyszły, nie zostało nic :D
No tak, ciężko u mnie znaleźć przepis bez banana w składzie xD
UsuńBardzo dziękuję za tyle miłych słów i pochwał :D Bardzo, bardzo się cieszę, że blog i przepisy się podobają i co najważniejsze smakują :D
Muffiki z kremem daktylowym na pewno musiały być przepyszne :) Następnym razem też muszę tak zrobić :)
Banan to król a muffinka to królowa - chlebek bananowy to książę xD
UsuńTakie słodkie bananowo-muffinkowe królestwo z awokado w tle xD
Mam pytanie, co do tego kremu z daktyli. Czy daktyle blendujemy wraz z wodą czy bez wody? Bo nie wiem czy mogę wylać wodę czy nie
OdpowiedzUsuńNajlepiej nie wylewać wody i później podczas blendowania daktyli dolewać po trochę, tak żeby konsystencja była bardziej kremowa :)
UsuńPyszna przekąska, idealna na słodkie drugie śniadanie :D
OdpowiedzUsuńSuper, pięknie wyrosły :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie. Chętnie zapakowałabym je do lunchboxu i zabrała ze sobą do pracy lub na uczelnię :)
OdpowiedzUsuńbananowe muffinki sprawdzają się rewelacyjnie do pracy na drugie śniadanie :) w ogóle bardzo lubię wypieki z tymi owocami :)
OdpowiedzUsuńsą takie puszyste...
OdpowiedzUsuńPycha!
Prosty i na pewno smaczny przepis ;) Może w weekend uda mi się zrobić jakieś muffinki, bo nie jadłam bardzo dawno.
OdpowiedzUsuńNo racja, po co cukier jak jest banan :D
OdpowiedzUsuńBez wątpienia są genialne :D By uwielbiamy takie połączenie :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe mufinki pachnące bananami.To coś dla mnie 💜💛💚💙
OdpowiedzUsuńa nie przylegają wam się do tych foremek papierowych ?? ja raz robilan to cały spód mi zostal w foremce.
OdpowiedzUsuńZawsze używam silikonowych foremek i bardzo je polecam - można je używać wielokrotnie i nie ma obawy, że się coś przyklei ;) Papierowych nie używam już od dawna, bywają one dość problematyczne, ale pewnie dużo też zależy od ich jakości :)
UsuńProsty i przyjazny przepis, zaraz z niego skorzystam, ciekawe co mi wyjdzie haha. Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
OdpowiedzUsuń