poniedziałek, 15 stycznia 2018

Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym i kawałkami jabłka

Fit ciasteczka

Bardzo proste, słodkie i lekko chrupiące ciasteczka owsiane z kawałkami jabłka. Robiłam już jakiś czas temu podobne, ale w wersji bez masła orzechowego, tym razem postanowiłam je nieco urozmaicić co okazało się świetnym  pomysłem. Masło orzechowe dodaje charakterystycznego smaku i doskonale pasuje do lekko przypieczonego jabłka. Ciasteczka zaraz po upieczeniu są kruche i chrupiące, później nabierają nieco wilgoci i robią się miękkie, ale do kubka kawy lub herbaty pasują znakomicie.

Składniki (8 ciasteczek):

  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 kopiate łyżki masła orzechowego
  • 1/2 szklanki mąki owsianej (lub zmiksowanych płatków owsianych)
  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 małe lub 1/2 dużego jabłka
Wykonanie:

Jabłko obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę.W misce wymieszać ze sobą jajko, olej kokosowy, miód oraz masło orzechowe. W osobnej misce wymieszać mąkę, płatki, proszek do pieczenia, sól oraz cynamon. Delikatnie przesypać suche składniki do mokrych i wymieszać do połączenia się składników. Na koniec wsypać pokrojone kawałki jabłka. Ciasto nabierać łyżką i nakładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tworząc kształt okrągłych ciastek. Piec przez około 15 minut w 180
ºC.

Owsiane ciasteczka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem

18 komentarzy:

  1. mmm.. <3 wyglądają na chrupiące, bardzo orzechowe <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy w przepisie na tą pieczoną owsiankę http://healthyfoodexplorer.blogspot.com/2017/01/owsianka-pieczona.html mleko mogę zastąpić jogurtem naturalnym? Jeśli takm to ile wtedy powinnam go użyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie robiłam pieczonej owsianki na jogurcie, ale myślę, że ok. 1/2 szklanki będzie w sam raz :)

      Usuń
  3. Wyglądają cudownie ! :) Zjadłabym wszystkie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Super <3 Z jabłkiem muszą naprawdę nabrać fajnej struktury :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszne ciacha :) masło orzechowe mogłabym jeść non stop :)

    OdpowiedzUsuń
  6. czy można zastąpić mąkę owsianą tudzież zmielone płatki zwykłą mąką? Podejrzewam, że tak, ale wolę się dopytać:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, mniam. Ciasteczek owsianych nigdy dość, zwłaszcza takich samo zdrowie, które możemy jeść bez wyrzutów sumienia ❤❤ Kurczę, z takich płatków owsianych, można wyczarować tyle pyszności.
    Ha! W tym przepisie nie ma banana!:D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciastka owsiane to jedne z najlepszych. W Twoim wykonaniu wyglądają przepysznie :) Porywam kilka do kawy.

    OdpowiedzUsuń
  9. Masło orzechowe i jabłko to świetne połączenie, które bardzo dobrze smakuje :) W połączeniu z ciasteczkami, w postaci ciasteczek to już w na prawdę pycha;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudne, złociste, chętnie bym zjadła, gdybym mogła :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super, podoba mi się dodatek jabłka :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyobrażam sobie, jak fajną musiały mieć strukturę. Wyglądają przepysznie i na pewno świetnie sprawdziłyby się na śniadanie, z dodatkiem kakao lub gorącej czekolady ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ile ma jedno ciastko kcal?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...