Bardzo proste, słodkie i lekko chrupiące ciasteczka owsiane z kawałkami jabłka. Robiłam już jakiś czas temu podobne, ale w wersji bez masła orzechowego, tym razem postanowiłam je nieco urozmaicić co okazało się świetnym pomysłem. Masło orzechowe dodaje charakterystycznego smaku i doskonale pasuje do lekko przypieczonego jabłka. Ciasteczka zaraz po upieczeniu są kruche i chrupiące, później nabierają nieco wilgoci i robią się miękkie, ale do kubka kawy lub herbaty pasują znakomicie.
Składniki (8 ciasteczek):
- 1 duże jajko
- 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 kopiate łyżki masła orzechowego
- 1/2 szklanki mąki owsianej (lub zmiksowanych płatków owsianych)
- 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 małe lub 1/2 dużego jabłka
Jabłko obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę.W misce wymieszać ze sobą jajko, olej kokosowy, miód oraz masło orzechowe. W osobnej misce wymieszać mąkę, płatki, proszek do pieczenia, sól oraz cynamon. Delikatnie przesypać suche składniki do mokrych i wymieszać do połączenia się składników. Na koniec wsypać pokrojone kawałki jabłka. Ciasto nabierać łyżką i nakładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tworząc kształt okrągłych ciastek. Piec przez około 15 minut w 180ºC.
mmm.. <3 wyglądają na chrupiące, bardzo orzechowe <3
OdpowiedzUsuńCzy w przepisie na tą pieczoną owsiankę http://healthyfoodexplorer.blogspot.com/2017/01/owsianka-pieczona.html mleko mogę zastąpić jogurtem naturalnym? Jeśli takm to ile wtedy powinnam go użyć?
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam pieczonej owsianki na jogurcie, ale myślę, że ok. 1/2 szklanki będzie w sam raz :)
UsuńWyglądają cudownie ! :) Zjadłabym wszystkie :D
OdpowiedzUsuńSuper <3 Z jabłkiem muszą naprawdę nabrać fajnej struktury :)
OdpowiedzUsuńpyszne ciacha :) masło orzechowe mogłabym jeść non stop :)
OdpowiedzUsuńczy można zastąpić mąkę owsianą tudzież zmielone płatki zwykłą mąką? Podejrzewam, że tak, ale wolę się dopytać:)
OdpowiedzUsuńMożna ;)
UsuńMniam, mniam. Ciasteczek owsianych nigdy dość, zwłaszcza takich samo zdrowie, które możemy jeść bez wyrzutów sumienia ❤❤ Kurczę, z takich płatków owsianych, można wyczarować tyle pyszności.
OdpowiedzUsuńHa! W tym przepisie nie ma banana!:D
Ciastka owsiane to jedne z najlepszych. W Twoim wykonaniu wyglądają przepysznie :) Porywam kilka do kawy.
OdpowiedzUsuńMasło orzechowe i jabłko to świetne połączenie, które bardzo dobrze smakuje :) W połączeniu z ciasteczkami, w postaci ciasteczek to już w na prawdę pycha;)
OdpowiedzUsuńCudne, złociste, chętnie bym zjadła, gdybym mogła :)
OdpowiedzUsuńSuper, podoba mi się dodatek jabłka :)
OdpowiedzUsuńWyobrażam sobie, jak fajną musiały mieć strukturę. Wyglądają przepysznie i na pewno świetnie sprawdziłyby się na śniadanie, z dodatkiem kakao lub gorącej czekolady ;)
OdpowiedzUsuńPyszne do kawki :)
OdpowiedzUsuńRobię i uweilbiam. Polecam! ;0
OdpowiedzUsuńIle ma jedno ciastko kcal?
OdpowiedzUsuńOkoło 190 kcal.
Usuń