poniedziałek, 23 października 2017

Proste muffinki bananowe

Dietetyczne muffinki bananowe

Dziś przepis na bardzo proste muffinki mocno bananowe. Przypominają one trochę chlebek bananowy w wersji mini.  Banany są mocno wyczuwalne w smaku, a więc to coś w sam raz dla miłośników tych owoców ;) Muffinki oczywiście są zdrowe, nie zawierają cukru, ani dużej ilości tłuszczu. Użyłam mąki owsianej (można zmielić płatki owsiane), ale na pewno dobrze sprawdzi się również mąka razowa lub orkiszowa. Muffinki można również wzbogacić np. o bakalie albo kawałki gorzkiej czekolady. Idealnie sprawdzą się jako szybka i smaczna przekąska nie tylko na diecie ;) 

Składniki (12 sztuk):

  • 1/3 szklanki płynnego oleju kokosowego
  • 4 średnie dojrzałe banany
  • 2 łyżki ksylitolu (opcjonalnie)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 i 1/2 szklanki mąki owsianej (może być również pełnoziarnista)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 180ºC.
Banany rozgnieść, dodać olej, ksylitol, jajko oraz ekstrakt waniliowy i dobrze wymieszać. Dodać mąkę,proszek, sól i wymieszać do połączenia się składników (nie dłużej). Ciasto nakładać do foremek na muffinki do ok. 2/3 wysokości. Piec 15-20 minut.


Dietetyczne muffinki bananowe

20 komentarzy:

  1. Teraz kiedy rozpoczął się rok szkolny i studencki takie muffinki to świetna opcja do pudełeczka :D Można szaleć i dzielić się z innymi, bo z pewnością każdy chcialby spróbować tak aromatycznego wypieku... a nie wypada się nie podzielić :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie pyszności. Też zawsze zabieram do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mega pyszne, na pewno skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, muffinki to zawsze coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam muffinki :) Bananowe są mega pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj kochanaa.
    Mam pytanie czy zamiast oleju kokosowego można użyć rzepakowego? To pytanie tyczy się też innych muffinek gdzie jest olej kokosowy. Nie jestem fanką kokosowego oleju. Wolę oliwę lub olej rzepakowy. Wyjdą mi jeśli dokonam zmiany?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej. Oczywiście można użyć innego oleju, a rzepakowy będzie bardzo dobry :) Z oliwą być może też by wyszły, choć raczej nie używam jej w wypiekach, więc nie mogę tego zagwarantować ;)

      Usuń
  7. Akurat szukalam czegos takiego na imprezke ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. A bananowych to jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Potwierdzamy, że pyszne :D W ogóle bananowe muffinki czy ciasteczka zawsze smakują wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Na pewno wyszły pyszne - połączenie mąki owsianej, bananów i oleju kokosowego musiało dać pyszny wypiek :) No i w przekroju wyglądają przepysznie ;))

    OdpowiedzUsuń
  11. wspaniałe muffinki, w sam raz do śniadaniówki do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pychotka, właśnie je zrobiłam :))

    OdpowiedzUsuń
  13. 1/3 szklanki płynnego (rozpuszczonego) oleju kokosowego czy w formie stałej? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy zamiast mąki owsianej można użyć kukurydzianej?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...