Dziś jedno z moich ulubionych dań, które robi się bardzo szybko. Zdecydowanie wole piec, natomiast jeśli chodzi o obiady to preferuję raczej jakieś szybkie, smaczne i zdrowe. Najlepiej jednogarnkowe albo jednopatelniowe ;) Przeważnie jadam kasze, ale ostatnio naszła mnie ochota na makaron. Wybrałam bezglutenowy -spaghetti, który jest bardziej żółty od tradycyjnego i bardzo fajnie prezentuje się w połączeniu z sosem pomidorowym. Ten sos świetnie sprawdzi się również w towarzystwie ryżu lub kaszy, co również przetestowałam. Doskonale smakuje zwłaszcza z kaszą bulgur lub jaglaną. Na wierzch podałam posiekany szczypiorek, ale można oczywiście dodać np. ulubiony ser żółty (w końcu to spaghetti! :)
Składniki:
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 średnia cukinia
- ok. 300 g pieczarek
- ok. 400 g filetu z piersi indyka
- 400 g passaty pomidorowej
- 2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- szczypta ostrej papryki
- bazylia,
- oregano
- sól, pieprz
- ulubiony makaron lub kasza
Indyka pokroić w drobną kostkę i usmażyć na patelni z niewielką ilością oleju. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Pieczarki i cukinię również pokroić w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć czosnek z cebulą na złoty kolor. Wrzucić pieczarki i smażyć przez około 5 minut na średnim ogniu. Dorzucić cukinię i smażyć jeszcze przez kilka minut, aż cukinia zmięknie. Następnie wlać passatę pomidorową, wrzucić usmażonego indyka oraz przyprawy i gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieję. Na koniec doprawić solą i pieprzem.
Podawać z makaronem lub kaszą.
uwielbiam spaghetti z drobiem :) mniam
OdpowiedzUsuńPyszne danie :) Takie smaki bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne danie :)
OdpowiedzUsuńA jak w smaku taki makaron? Smakuje podobnie do takiego tradycyjnego? ;)
OdpowiedzUsuńPożywny obiad ale i kolacja :)
Ja nie widzę różnicy (oprócz koloru), a makaron bezglutenowy jest "lżejszy" dla mojego żołądka ;) Choć dawno już nie jadłam tradycyjnego makaronu, więc trudno mi dokładnie porównać smaki ;D
UsuńLżejszy ale sycący - to najważniejsze :) Uczucie ciężkości i wrażenie, ze coś zalega w żołądku nie jest przyjemne ;/ W Biedrze chyba jest promocja na wszystkie makarony w tym ten bezglutenowy, więc jeśli będę pamiętać to z ciekawości kupię :) Wprawdzie makaronu nie jadłam ho, ho, ale spróbować zawsze warto a na makaron w domu zawsze znajdzie się chętny (tato lubi z mlekiem) ;) A kolorek rzeczywiscie ma śliczny :D
UsuńŚlinka cieknie na sam widok tego dania, bardzo by mi posmakowała Twoja wersja spaghetti!!!
OdpowiedzUsuńDania jednogarnkowe to i moje ulubione :)
OdpowiedzUsuńA taki makaron z sosikiem wygląda bardzo smakowicie (nie widzę na liście składników indyka, co zapowiada tytuł i taka wersja podoba mi się zdecydowanie bardziej :P) - od dłuższego czasu kupuję makaron kukurydziany, a taki zwykły jadam bardzo okazjonalnie, zazwyczaj poza domem.
O, dziękuję za czujność :D Zaraz dodam indyka do listy składników, choć na zdjęciach można go wypatrzeć ;D Ale i bez niego na pewno wyszłoby bardzo smacznie :)
UsuńMoje smaki! Kolejny pomysł na makaron do zapisania!
OdpowiedzUsuńwspaniała propozycja na lekki wytrawny obiad! :) również najczęściej jadam kaszę, ale czasami przychodzi ochota na makaron :)
OdpowiedzUsuńMy jeszcze lubimy posypać takie danie dużą ilością natki pietruszki :D
OdpowiedzUsuń