Dziś przepis na bardzo proste muffinki mocno bananowe. Przypominają one trochę chlebek bananowy w wersji mini. Banany są mocno wyczuwalne w smaku, a więc to coś w sam raz dla miłośników tych owoców ;) Muffinki oczywiście są zdrowe, nie zawierają cukru, ani dużej ilości tłuszczu. Użyłam mąki owsianej (można zmielić płatki owsiane), ale na pewno dobrze sprawdzi się również mąka razowa lub orkiszowa. Muffinki można również wzbogacić np. o bakalie albo kawałki gorzkiej czekolady. Idealnie sprawdzą się jako szybka i smaczna przekąska nie tylko na diecie ;)
Składniki (12 sztuk):
- 1/3 szklanki płynnego oleju kokosowego
- 4 średnie dojrzałe banany
- 2 łyżki ksylitolu (opcjonalnie)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 i 1/2 szklanki mąki owsianej (może być również pełnoziarnista)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Teraz kiedy rozpoczął się rok szkolny i studencki takie muffinki to świetna opcja do pudełeczka :D Można szaleć i dzielić się z innymi, bo z pewnością każdy chcialby spróbować tak aromatycznego wypieku... a nie wypada się nie podzielić :P
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pyszności. Też zawsze zabieram do pracy :)
OdpowiedzUsuńMega pyszne, na pewno skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńSuper, muffinki to zawsze coś pysznego :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam muffinki :) Bananowe są mega pyszne :)
OdpowiedzUsuńMniam :) Uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuńPyszne i pachnące mufinki.
OdpowiedzUsuńWitaj kochanaa.
OdpowiedzUsuńMam pytanie czy zamiast oleju kokosowego można użyć rzepakowego? To pytanie tyczy się też innych muffinek gdzie jest olej kokosowy. Nie jestem fanką kokosowego oleju. Wolę oliwę lub olej rzepakowy. Wyjdą mi jeśli dokonam zmiany?
Hej. Oczywiście można użyć innego oleju, a rzepakowy będzie bardzo dobry :) Z oliwą być może też by wyszły, choć raczej nie używam jej w wypiekach, więc nie mogę tego zagwarantować ;)
UsuńAkurat szukalam czegos takiego na imprezke ;)
OdpowiedzUsuńA bananowych to jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńPotwierdzamy, że pyszne :D W ogóle bananowe muffinki czy ciasteczka zawsze smakują wybornie :)
OdpowiedzUsuńNa pewno wyszły pyszne - połączenie mąki owsianej, bananów i oleju kokosowego musiało dać pyszny wypiek :) No i w przekroju wyglądają przepysznie ;))
OdpowiedzUsuńwspaniałe muffinki, w sam raz do śniadaniówki do pracy :)
OdpowiedzUsuńPychotka, właśnie je zrobiłam :))
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały :)
Usuń1/3 szklanki płynnego (rozpuszczonego) oleju kokosowego czy w formie stałej? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPłynnego :)
UsuńCzy zamiast mąki owsianej można użyć kukurydzianej?
OdpowiedzUsuńMożna spróbować ;)
Usuń