Uwielbiam ciasta czekoladowe, im ciemniejsze tym lepiej :) Dziś polecam taki właśnie bardzo czekoladowy, zdrowy, mięciutki chlebek bananowy. Ciasto jest bardzo proste do wykonania, nie zawiera cukru, ani dużej ilości tłuszczu. Najlepiej użyć do niego jak najdojrzalszych bananów choć i wtedy nie jest on zbyt słodki. Bardzo wyczuwalny jest w nim smak kakao, więc jeśli ktoś lubi naprawdę słodkie wypieki to warto dodać do niego kilka łyżek np. ksylitolu.
Ciasto jest idealnie wilgotne, puszyste i miękkie. Chlebek świetnie sprawdzi się na śniadanie, obowiązkowo posmarowany masłem orzechowym ;) Oczywiście śmiało można nim przywitać gości, albo po prostu zjeść go jako przekąskę do niedzielnej kawki.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 dojrzałe banany
- 3 łyżki ksylitolu (opcjonalnie)
- 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego
- 1/3 szklanki mleka
- 2 jajka
- kilka kostek gorzkiej czekolady (u mnie 81% kakao)
Piekarnik nagrzać do 180ºC.
Czekoladę pokroić w drobną kostkę. Jajka roztrzepać w misce, banany rozgnieść widelcem i połączyć z jajkami. Wlać olej kokosowy oraz mleko, wymieszać. W osobnej misce połączyć ze sobą mąkę, kakao, sól i opcjonalnie ksylitol. Przesypać suche składniki do mokrych i wymieszać tylko do połączenia się składników. Przełożyć masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 1 godzinę, do suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić i zajadać.
Czekoladę pokroić w drobną kostkę. Jajka roztrzepać w misce, banany rozgnieść widelcem i połączyć z jajkami. Wlać olej kokosowy oraz mleko, wymieszać. W osobnej misce połączyć ze sobą mąkę, kakao, sól i opcjonalnie ksylitol. Przesypać suche składniki do mokrych i wymieszać tylko do połączenia się składników. Przełożyć masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 1 godzinę, do suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić i zajadać.
To chyba najlepszy chlebek bananowy jaki pojawił się u Ciebie na blogu :) Wygląda świetnie i to bogactwo kakao ♥♥♥
OdpowiedzUsuńTrochę przypomina mi brownie i nawet widać kawałeczki bananów xD
UsuńO, bardzo dziękuję :* I nieskromnie się zgodzę - to najlepszy chlebek bananowy jaki zrobiłam/jadłam :D Pewnie to przez tą ilość kakao i czekolady :D Zresztą im ciemniejsze ciasto tym bardziej mi smakuje :D
UsuńW końcu to chlebek bananowy, więc banany muszą być hah :D
Wcale nie musisz być skromna - dobrze, że nasz wartość swojego wypieku i swoją ;D Ja uwielbiam kakao a moja ciocia i banany i kakao - banany to je kilogramami :D Upiekę chlebek i będę miała pretekst aby złożyć Jej niezapowiedziana wizytę xD
UsuńŻartuję oczywiście z tym pretekstem - ciocię zawsze warto odwiedzić :)
PS A jak banany to musi być kakao i teraz posmarować kromeczkę masłem orzechowym... bo przecież banan xD
Kakao+banan+masło orzechowe,a na to jeszcze plasterki banana i jest idelanie ;D
UsuńPozdrawiam ciocię i życzę smacznego :D
I jeszcze całosć zwieńczyć posiekanymi orzechami xD
UsuńDziękuję w imieniu swoim i cioci - z pewnością przekażę :) :*
Mmm, na drugie śniadanie będzie idealny :)
OdpowiedzUsuńOjoj ale pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńJuż samo "podwójnie czekoladowy" wywołuje u nas napad zachwytu xD
OdpowiedzUsuńtakie bananowe chlebki bardzo lubię i tak jak i Ty uważam, że najlepsze są właśnie z masłem orzechowym! :)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować, ciasto jak znalazł do niedzielnego obiadu
OdpowiedzUsuńBanany z czekoladą, pyszny chlebek.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie intensywnie czekoladowe smaki :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńjest porcja dla mnie? :)
OdpowiedzUsuńZawsze się znajdzie :D
UsuńAle on cudownie wygląda: wilgotny i mega czekoladowy. Po prostu pyszny :)
OdpowiedzUsuńJuż sam Twój opis sprawił, że zrobiłam się głodna. To musiało być przepyszne ciacho. Chętnie wypróbuję przepis już wkrótce :)
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie - bardziej czekoladowy chyba być nie mógł :) Wszystkie dodatki doskonale do siebie pasują, a chlebek w przekroju przypomina mi brownie :)
OdpowiedzUsuńPo przeczytaniu "podwójnie czekoladowy" od razu wiem, że to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie. Ciekawe ciasto, chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńMój ulubiony ☺
OdpowiedzUsuńOjojoj! Zajadałabym się bez opamiętania :D
OdpowiedzUsuńJaki rozmiar keksówki?
OdpowiedzUsuńUżyłam silikonowej keksówki o wymiarach 24x10 cm
UsuńLubię bananowe ciasta :)
OdpowiedzUsuńooo takie pyszności do herbatki by mi sie przydały:)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się twoje zamiłowanie do bananów ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię chlebek bananowy :) jadłam już nieraz :)
OdpowiedzUsuń