Uwielbiam wszelkie dania z makaronem, w tym także sałatki z
dodatkiem tego składnika. Bardzo lubię też eksperymentować z kuchnią azjatycką, dziś danie inspirowane Japonią.
Makaron soba pochodzi właśnie z tego kraju. Jest to cienki makaron pszenno-gryczany,
doskonały zarówno do dań na ciepło jak i na zimno. U mnie w formie sałatki z tuńczykiem,
rukolą i cukinią. Dodatkowo wszystko polane dressingiem na bazie sosu sojowego
i posypane prażonym sezamem.
Przepyszna i lekka sałatka, do której bardzo często powracam. Polecam wypróbować.
- 80 g makaronu soba
- Puszka tuńczyka w sosie własnym
- Pół cukinii lub 1 mała
- 1/3 opakowania świeżej rukoli
- 3 łyżki sezamu
- 2 łyżki oliwy
- 1,5 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
Sezam podprażyć na suchej patelni do lekkiego zarumienienia. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić i przelać zimną wodą. Rukolę umyć i wsypać do miski. Cukinię dokładnie umyć, nie obierać, pokroić w kostkę. Na łyżce oliwy lub oleju kokosowego podsmażyć cukinię do miękkości, dodać sól i pieprz do smaku. Po przestudzeniu wsypać do miski z rukolą, następnie dodać odsączonego tuńczyka i makaron.
Bardzo smakowicie się prezentuje :))
OdpowiedzUsuńI równie dobrze smakuje ;)
Usuńuwielbiam makaron soba:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadlam makaronu soba Az mi wstyd Mam teraz misje szukania tego makaronu! Choc teraz mysle ze pewnie go jadlam ale nie wiedziałam ze się tak nazywa..... zakrecilam sie
OdpowiedzUsuń:)) Na pewno można go kupić w Carrefour i w Lidlu, kiedy jest tydzień azjatycki.
Usuńmam w zapasie makaron "chowmain"cz będzie dobry?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak :) Ten makaron świetnie pasuje do dań kuchni azjatyckiej i sosu sojowego ;)
UsuńSoba to jednak makaron gryczany raczej jest.
OdpowiedzUsuńRacja! Miało być pszenno-gryczany, już poprawiłam i dziękuję za zwrócenie uwagi :)
Usuń