czwartek, 15 grudnia 2016

Fit ciastka kokosowe

Zdrowe ciasteczka

Dzisiaj znów ciastka w wersji fit, tym razem bardzo kokosowe, bez glutenu z samych przepysznych i zdrowych składników. Ciasteczka słodzone są bananem, przez to są miękkie, ale banan oprócz tego, że dodaje słodyczy jest w nich praktycznie niewyczuwalny. Żeby jeszcze bardziej podkreślić smak kokosa, użyłam mąki kokosowej, ale robiłam również wersję z mąką ryżową i także wyszły przepyszne. Nie byłabym sobą jakbym nie zrobiła ciastek w dwóch wersjach, a więc do połowy ciasta dodałam uwielbiane przeze mnie kakao. Ciasteczka nie są przesłodzone, a więc jeśli ktoś lubi słodsze wypieki, to można dodać 2 łyżki ksylitolu.Nie muszę chyba pisać, że ciastka znów okazały się prawdziwym hitem i zniknęły w momencie. Ledwo udało mi się zdjęcia zrobić ;). 
Świetna szybka i lżejsza przekąska jeszcze przed Świętami, chociaż na świątecznym stole na pewno również będą doskonale się prezentować. Każdy fan mocno kokosowych smaków na pewno będzie zachwycony.

Składniki (ok. 16 ciastek):

  • 1 duży dojrzały banan lub 2 małe
  • 2 jajka
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • ½ szklanki mąki kokosowej lub ryżowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ciemnego kakao (opcjonalnie)

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180ºC. Jajka roztrzepać i połączyć z rozgniecionym bananem. Dodać wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia.
 Wszystko dokładnie wymieszać łyżką lub za pomocą rąk. Ciasto powinno być gęste. Dłonią odrywać kawałki ciasta, formować kulki wielkości orzecha włoskiego, wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczać.* Piec przez 15 minut na funkcji termoobiegu.


*Jeśli chcemy to do połowy ciasta można dodać łyżkę kakao.

Zdrowe ciasteczka

Zdrowe ciasteczka

21 komentarzy:

  1. Bardzo fajne ciasteczka, lekkie, zdrowe i na bank pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  2. moje smaki, pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zjadłabym z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetycznie wyglądają i pewnie są super smaczne. :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie wyjęłam z piekarnika. Połowa z kakao, polowa bez. Wyszły super,ale nastepnym razem dodam ksylitol. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Robie te ciasteczka co parę dni. Uwielbiam je....

    OdpowiedzUsuń
  7. właśnie upiekłam swoją porcję - pyszności, na pewno skorzystam z tego przepisu jeszcze nie raz ♡

    OdpowiedzUsuń
  8. Można użyć zwykłej mąki pszennej? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można, ale wtedy trzeba będzie dodać znacznie więcej mąki pszennej - ok. 1-2 szklanki (można spróbować "na oko" najpierw dać 1 szklankę i jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie powoli dosypywać większą ilość). Jeśli chodzi o te ciastka to mąka kokosowa ma bardzo duży wpływ na smak i konsystencję, więc z mąką pszenną na pewno wyjdą inne ;)

      Usuń
  9. Są pyszne! Tylko chwila roboty i jest super deser.

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy ciasto jak je bierzemy do rąk to powinno nie przywierać do nich? Użyłam mąki pszennej ale moja ciasto bardzo klijela mi się do rąk i niebardzo wiem gdzie zrobiłam błąd... D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto nie powinno się kleić ;) W przepisie jest mąka kokosowa, a ona ma to do siebie, że wchłania dużo płynów. Jeśli używamy innej mąki to trzeba zwiększyć propocje, myślę że około
      1 szklanka mąki pszennej powinna wystarczyć (gdyby ciasto dalej się kleiło można jeszcze dosypać:)

      Usuń
  11. Bardzo dobre ciasteczka zrobiłam dzisiaj z mąki ryżowej i musiałam dodać trochę więcej bo się za mocno kleiły, ale i tak wyszły dobre :) posypałam cukrem pudrem bo troche za mało słodkie mi były heh

    OdpowiedzUsuń
  12. Mogę zamiast mąki kokosowej zmielić kokosy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zmielić wiórki kokosowe,tylko niezbyt długo, około 30 sekund powinno wystarczyć).

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...