Dzisiaj znów ciastka w wersji fit, tym razem bardzo kokosowe, bez glutenu z samych przepysznych i zdrowych składników. Ciasteczka słodzone są bananem, przez to są miękkie, ale banan oprócz tego, że dodaje słodyczy jest w nich praktycznie niewyczuwalny. Żeby jeszcze bardziej podkreślić smak kokosa, użyłam mąki kokosowej, ale robiłam również wersję z mąką ryżową i także wyszły przepyszne. Nie byłabym sobą jakbym nie zrobiła ciastek w dwóch wersjach, a więc do połowy ciasta dodałam uwielbiane przeze mnie kakao. Ciasteczka nie są przesłodzone, a więc jeśli ktoś lubi słodsze wypieki, to można dodać 2 łyżki ksylitolu.Nie muszę chyba pisać, że ciastka znów okazały się prawdziwym hitem i zniknęły w momencie. Ledwo udało mi się zdjęcia zrobić ;).
Świetna szybka i lżejsza przekąska jeszcze przed Świętami, chociaż na świątecznym stole na pewno również będą doskonale się prezentować. Każdy fan mocno kokosowych smaków na pewno będzie zachwycony.
Składniki (ok. 16 ciastek):
- 1 duży dojrzały banan lub 2 małe
- 2 jajka
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- ½ szklanki mąki kokosowej lub ryżowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka ciemnego kakao (opcjonalnie)
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180ºC. Jajka roztrzepać i połączyć z rozgniecionym bananem. Dodać wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką lub za pomocą rąk. Ciasto powinno być gęste. Dłonią odrywać kawałki ciasta, formować kulki wielkości orzecha włoskiego, wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczać.* Piec przez 15 minut na funkcji termoobiegu.
Bardzo fajne ciasteczka, lekkie, zdrowe i na bank pyszne :D
OdpowiedzUsuńDokładnie tak! :)
Usuńmoje smaki, pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńzjadłabym z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wyglądają i pewnie są super smaczne. :-)
OdpowiedzUsuńBardzo klawe =) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńmozna pominac proszek?
OdpowiedzUsuńMożna :)
UsuńWłaśnie wyjęłam z piekarnika. Połowa z kakao, polowa bez. Wyszły super,ale nastepnym razem dodam ksylitol. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńRobie te ciasteczka co parę dni. Uwielbiam je....
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że posmakowały :)
Usuńwłaśnie upiekłam swoją porcję - pyszności, na pewno skorzystam z tego przepisu jeszcze nie raz ♡
OdpowiedzUsuńDziękuję :) cieszę się, że smakują :D
UsuńMożna użyć zwykłej mąki pszennej? :D
OdpowiedzUsuńMyślę, że można, ale wtedy trzeba będzie dodać znacznie więcej mąki pszennej - ok. 1-2 szklanki (można spróbować "na oko" najpierw dać 1 szklankę i jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie powoli dosypywać większą ilość). Jeśli chodzi o te ciastka to mąka kokosowa ma bardzo duży wpływ na smak i konsystencję, więc z mąką pszenną na pewno wyjdą inne ;)
UsuńSą pyszne! Tylko chwila roboty i jest super deser.
OdpowiedzUsuńCzy ciasto jak je bierzemy do rąk to powinno nie przywierać do nich? Użyłam mąki pszennej ale moja ciasto bardzo klijela mi się do rąk i niebardzo wiem gdzie zrobiłam błąd... D
OdpowiedzUsuńCiasto nie powinno się kleić ;) W przepisie jest mąka kokosowa, a ona ma to do siebie, że wchłania dużo płynów. Jeśli używamy innej mąki to trzeba zwiększyć propocje, myślę że około
Usuń1 szklanka mąki pszennej powinna wystarczyć (gdyby ciasto dalej się kleiło można jeszcze dosypać:)
Bardzo dobre ciasteczka zrobiłam dzisiaj z mąki ryżowej i musiałam dodać trochę więcej bo się za mocno kleiły, ale i tak wyszły dobre :) posypałam cukrem pudrem bo troche za mało słodkie mi były heh
OdpowiedzUsuńMogę zamiast mąki kokosowej zmielić kokosy
OdpowiedzUsuńMożna zmielić wiórki kokosowe,tylko niezbyt długo, około 30 sekund powinno wystarczyć).
Usuń