Te ciasteczka to prawdziwy hit, zniknęły dosłownie w momencie. Naprawdę przepyszne, lekko kruche, z dodatkiem słodkiego jabłka, które nadaje im nieco delikatności.
Użyłam płatków owsianych Melvit z nasionami chia, suszonym jabłkiem i morelą, przez to ciastka są jeszcze bardziej owocowe. Zamiast miodu można użyć syropu z agawy lub innego płynnego słodzika.
Pyszne, zdrowe ciasteczka, w sam raz na pożegnanie jesieni.
Składniki (ok. 14 ciastek):
- 1 szklanka płatków owsianych (u mnie płatki Melvit z chią, suszoną morelą i jabłkiem, ale mogą być też zwykłe)
- ¾ szklanki mąki pełnoziarnistej lub bezglutenowej (u mnie ryżowa)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 duże jajko
- ½ szklanki płynnego miodu
- 1 średnie jabłko
W misce wymieszać płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. W osobnym naczyniu wymieszać olej kokosowy, jajko i ekstrakt waniliowy, dodać miód. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać do połączenia.
Jabłko umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w drobną kosteczkę, a następnie dodać do masy. Wymieszać i odstawić na ok. 20-30 minut.
Piekarnik nagrzać do 180ºC . Masę nabierać łyżką i formować kulki (najlepiej użyć do tego łyżki do lodów), układać na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie delikatnie spłaszczać za pomocą widelca. Piec przez około 15 minut. Wyjąć, ostudzić i podawać.
Piekarnik nagrzać do 180ºC . Masę nabierać łyżką i formować kulki (najlepiej użyć do tego łyżki do lodów), układać na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie delikatnie spłaszczać za pomocą widelca. Piec przez około 15 minut. Wyjąć, ostudzić i podawać.
Ojj, jak ja lubię takie ciasteczka pochrupać :D
OdpowiedzUsuńpyszne muszą być:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam owsiane ciacha ale nie jadłam z jabłkami Mysle ze sa cudne 😊👍🏻
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasteczka, w naszej piekarni można takie kupic ale są drogie, domowe lepsze
OdpowiedzUsuńAż się proszą, aby po nie sięgnąć:)
OdpowiedzUsuńPolecam :) Trochę sobie zmodyfikowałam przepis - zrobiłam z mieszanki trzech mąk (ryżowej, jaglanej i orzechowej) oraz dodałam więcej cynamonu, bo go uwielbiam. Wyszły pyszne :)
OdpowiedzUsuńSuper! Bardzo się cieszę, że smakowały :)
UsuńWłaśnie zrobiłam, przepyszne ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Cieszę się, że zasmakowały ;)
UsuńWyglądają świetnie, dzisiaj je zrobię.
OdpowiedzUsuń