Ciasto leśny mech jest znane i ulubione, u mnie przynajmniej raz do roku jest robione, zwykle w okresie świątecznym, chociaż w sumie każda pora jest dobra, bo to ciasto idealnie sprawdza się w połączeniu z sezonowymi owocami. Dziś mam dla was więc taką bardziej wyszukaną i owocową wersje, wzbogaconą o maliny i galaretkę. To ciasto na talerzu prezentuje się rewelacyjnie i zapewniam, że tak samo smakuje. Przepis podpatrzyłam na stronie ilovebake.pl., ale nieco pozmieniałam proporcje i składniki. Bardzo polecam wypróbować ciasto. Choć może nie wygląda, ale jest ono dość proste w wykonaniu :)
Inspiracja: ilovebake.pl
Składniki (forma 25 x 21 cm)::
Ciasto szpinakowe:
Składniki (forma 25 x 21 cm)::
- 450 g opakowanie mrożonego szpinaku (liście) lub 400 g świeżego
- 2/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego
- 3/4 szklanki erytrytolu/ksylitolu/cukru
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Warstwa malinowa:
Wykonanie:
- 3 galaretki malinowe
- 700 ml wody
- 400 g malin świeżych lub mrożonych
- 400 g śmietanki kokosowej (można zastąpić śmietaną kremówką 30%)
- 250 g serka mascarpone
- 5 łyżek eytrytolu/ksylitolu/cukru
- 1 łyżka żeatyny
- 1/4 szklanki wody
Ciasto: Rozmrozić szpinak i nieodciśnięty zmiksować blenderem na jednolity mus. Świeży szpinak umyć, dokładnie odsączyć i również zblendować.
Piekarnik nagrzać do 180ºC. Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubić na puszystą oraz jasną masę. Następnie ciągle ubijając wlewać cieniutkim strumieniem olej. Dodać mus ze szpinaku i zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników. W oddzielnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Przesypać do ubitych jajek i krótko zmiksować na małych obrotach, tylko do połączenia się składników.
Masę wylać do formy wyłożonej papierem i piec przez ok. 40 - 45 minut do suchego patyczka. Wyjąć i całkowicie ostudzić, następnie ściąć wierzch ciasta.
Piekarnik nagrzać do 180ºC. Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubić na puszystą oraz jasną masę. Następnie ciągle ubijając wlewać cieniutkim strumieniem olej. Dodać mus ze szpinaku i zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników. W oddzielnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Przesypać do ubitych jajek i krótko zmiksować na małych obrotach, tylko do połączenia się składników.
Masę wylać do formy wyłożonej papierem i piec przez ok. 40 - 45 minut do suchego patyczka. Wyjąć i całkowicie ostudzić, następnie ściąć wierzch ciasta.
Warstwa malinowa: Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i zostawić do lekkiego stężenia, następnie dodać maliny i wyłożyć na ciasto szpinakowe. Włożyć do lodówki do stężenia.
Krem: Żelatynę zalać 1/4 szklanki zimnej wody, odstawić do napęcznienia na 10 minut. Po tym czasie podgrzać i wymieszać do jej rozpuszczenia (można to również zrobić w mikrofali). Śmietankę zmiksować z mascarpone na gęsty krem. Następnie dodać ksylitol/cukier i powoli wlewać przestudzoną żelatynę. Krem wyłożyć na galaretkę, całość oprószyć kawałkami wcześniej ściętego ciasta.
Krem: Żelatynę zalać 1/4 szklanki zimnej wody, odstawić do napęcznienia na 10 minut. Po tym czasie podgrzać i wymieszać do jej rozpuszczenia (można to również zrobić w mikrofali). Śmietankę zmiksować z mascarpone na gęsty krem. Następnie dodać ksylitol/cukier i powoli wlewać przestudzoną żelatynę. Krem wyłożyć na galaretkę, całość oprószyć kawałkami wcześniej ściętego ciasta.
Wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Przepięknie prezentuje się to ciasto <3 no jestem zachwycona i choć za galaretką nie przepadam to mam ochotę spróbować :D
OdpowiedzUsuńPiękne :) to ciasto zawsze robi na mnie wrażenie :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie!!!
OdpowiedzUsuńMoje ulubione ciasto!! Do tej pory jadłam głównie w cukierniach lub u znajomych, koniecznie muszę przygotować Twoją wersję!
OdpowiedzUsuńOh wow looks so beautiful the presentation
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie wygląda i na pewno jest bardzo smaczne 😊
OdpowiedzUsuńWygląda super! Kiedyś widziałam gotowca w sklepie do zrobienia, ale jednak co domowe, to domowe :)
OdpowiedzUsuńnapewno jest pyszne!
OdpowiedzUsuńZawsze chcialam zrobić to ciasto. Dziękuję za przepis 💕
OdpowiedzUsuńlubię to ciasto, super wersja!
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie i pewnie równie dobrze smakuje!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Kolorowo!
Nietuzinkowe to ciasto 😁
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto leśny mech ale z malinami i galaretką nie jadłam. Mniam :)
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda cudownie, na pewno smakuje obłędnie :) Przyznam, że bardzo lubię zielony mech ale rzadko je piekę. Jest to dla mnie ciasto okazyjne :) Dzięki temu jest bardzo wyjątkowe :)
Świetny przepis, bardzo przydatny, będę o nim pamiętać :)
Pozdrawiam cieplutko ♡
Jeszcze nigdy nie robiłam tego ciasta :)
OdpowiedzUsuńTrzeba się jakoś zmotywować :)
Pięknie Ci wyszło, wygląda obłędnie :)
Wygląda smacznie!
OdpowiedzUsuńo jejku ale bym jadła ❤️ ciacho wygląda super
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i buziaki przesyłam ❤️
super pomysl z dodaniem galaretki
OdpowiedzUsuńTo ciasto nie dość, że jest bardzo efektowne, to też pyszne. A wersja z malinami i galaretką przemawia do mnie jeszcze bardziej :D Dzięki za przepis! na pewno go wypróbuję w nowym mieszkaniu :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda i skład taki zdrowy. Nic tylko pałaszować i cieszyć się smakiem.
OdpowiedzUsuńJuż od jakiegoś czasu przymierzam się do zrobienia takiego ciacha, Twój wpis tylko mnie do tego zmotywował :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!