czwartek, 2 września 2021

Ciasto leśny mech z malinami i galaretką

Leśny mech z owocami

Ciasto leśny mech jest znane i ulubione, u mnie przynajmniej raz do roku jest robione, zwykle w okresie świątecznym, chociaż w sumie każda pora jest dobra, bo to ciasto idealnie sprawdza się w połączeniu z sezonowymi owocami. Dziś mam dla was więc taką bardziej wyszukaną i owocową wersje, wzbogaconą o maliny i galaretkę. To ciasto na talerzu prezentuje się rewelacyjnie i zapewniam, że tak samo smakuje. Przepis podpatrzyłam na stronie ilovebake.pl., ale nieco pozmieniałam proporcje i składniki. Bardzo polecam wypróbować ciasto. Choć może nie wygląda, ale jest ono dość proste w wykonaniu :)

Inspiracja: ilovebake.pl

Składniki 
(forma 25 x 21 cm)::

Ciasto szpinakowe:
  • 450 g opakowanie mrożonego szpinaku (liście) lub 400 g świeżego
  • 2/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego
  • 3/4 szklanki erytrytolu/ksylitolu/cukru
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Warstwa malinowa:
  • 3 galaretki malinowe
  • 700 ml wody
  • 400 g malin świeżych lub mrożonych
Krem:
  • 400 g śmietanki kokosowej (można zastąpić śmietaną kremówką 30%)
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 łyżek eytrytolu/ksylitolu/cukru
  • 1 łyżka żeatyny
  • 1/4 szklanki wody

Wykonanie:

Ciasto: Rozmrozić szpinak i nieodciśnięty zmiksować blenderem na jednolity mus. Świeży szpinak umyć, dokładnie odsączyć i również zblendować.
Piekarnik nagrzać do 180
ºC. Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubić na puszystą oraz jasną masę. Następnie ciągle ubijając wlewać cieniutkim strumieniem olej. Dodać mus ze szpinaku i zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników. W oddzielnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Przesypać do ubitych jajek i krótko zmiksować na małych obrotach, tylko do połączenia się składników.
Masę wylać do formy wyłożonej papierem i piec przez ok. 40 - 45 minut do suchego patyczka. Wyjąć i całkowicie ostudzić, następnie ściąć wierzch ciasta. 
Warstwa malinowa: Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i zostawić do lekkiego stężenia, następnie dodać maliny i wyłożyć na ciasto szpinakowe. Włożyć do lodówki do stężenia.
Krem: 
Żelatynę zalać 1/4 szklanki zimnej wody, odstawić do napęcznienia na 10 minut. Po tym czasie podgrzać i wymieszać do jej rozpuszczenia (można to również zrobić w mikrofali).  Śmietankę zmiksować z mascarpone na gęsty krem. Następnie dodać ksylitol/cukier i powoli wlewać przestudzoną żelatynę. Krem wyłożyć na galaretkę, całość oprószyć kawałkami wcześniej ściętego ciasta.
Wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Fit ciasto ze szpinakiem

Ciasto z malinami

Leśny mech z owocami

21 komentarzy:

  1. Przepięknie prezentuje się to ciasto <3 no jestem zachwycona i choć za galaretką nie przepadam to mam ochotę spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne :) to ciasto zawsze robi na mnie wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje ulubione ciasto!! Do tej pory jadłam głównie w cukierniach lub u znajomych, koniecznie muszę przygotować Twoją wersję!

    OdpowiedzUsuń
  4. Oh wow looks so beautiful the presentation

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ładnie wygląda i na pewno jest bardzo smaczne 😊

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda super! Kiedyś widziałam gotowca w sklepie do zrobienia, ale jednak co domowe, to domowe :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zawsze chcialam zrobić to ciasto. Dziękuję za przepis 💕

    OdpowiedzUsuń
  8. lubię to ciasto, super wersja!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda fantastycznie i pewnie równie dobrze smakuje!
    Pozdrawiam Kolorowo!

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam ciasto leśny mech ale z malinami i galaretką nie jadłam. Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam serdecznie ♡
    Ciasto wygląda cudownie, na pewno smakuje obłędnie :) Przyznam, że bardzo lubię zielony mech ale rzadko je piekę. Jest to dla mnie ciasto okazyjne :) Dzięki temu jest bardzo wyjątkowe :)
    Świetny przepis, bardzo przydatny, będę o nim pamiętać :)
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
  12. Jeszcze nigdy nie robiłam tego ciasta :)
    Trzeba się jakoś zmotywować :)

    Pięknie Ci wyszło, wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. o jejku ale bym jadła ❤️ ciacho wygląda super
    Pozdrawiam i buziaki przesyłam ❤️

    OdpowiedzUsuń
  14. super pomysl z dodaniem galaretki

    OdpowiedzUsuń
  15. To ciasto nie dość, że jest bardzo efektowne, to też pyszne. A wersja z malinami i galaretką przemawia do mnie jeszcze bardziej :D Dzięki za przepis! na pewno go wypróbuję w nowym mieszkaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pięknie wygląda i skład taki zdrowy. Nic tylko pałaszować i cieszyć się smakiem.

    OdpowiedzUsuń
  17. Już od jakiegoś czasu przymierzam się do zrobienia takiego ciacha, Twój wpis tylko mnie do tego zmotywował :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...