niedziela, 6 czerwca 2021

Tarta z budyniem, jabłkami i rabarbarem

Tarta z rabarbarem

Dziś kolejny pomysł na ciasto z rabarbarem, choć więcej w nim jest jednak jabłka, bo rabarbaru została mi resztka. Można więc śmiało dodać go więcej, albo zrobić je wersji z samym tylko rabarbarem lub jabłkiem. Wszystkie warianty na pewno będą równi pyszne. Ciasto kruche jest bezglutenowe, jako że było to moje drugie podejście do takiego rodzaju ciasta i chyba nie mam jeszcze wprawy, bo wyszło mi ono bardzo bardzo kruche. Nie przeszkadza to w smaku, jedynie krojenie bywa problematyczne, bo wszystko się kruszy. Ciasto jest jednak tak pyszne, że musiałam się nim podzielić mimo tego małego mankamentu :) Jak ktoś nie ma przeciwskazań to zdecydowanie może zrobić ciasto ze zwykłych glutenowych mąk. Budyń oczywiści też można przygotować samemu.

Składniki (forma na tarte o średnicy 26 cm):

Ciasto kruche:
  • 150 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki jaglanej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • szczypta soli
  • 5 łyżek ksylitolu
  • 130 g zimnego masła
  • 1 jajko + 2 żółtka
Masa budyniowa:
  • 1 budyń waniliowy (64 g proszku)
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki ksylitolu/cukru
Dodatkowo:
  • ok. 150 g rabarbaru
  • 3 średnie jabłka
Wykonanie:

Jabłka i rabarbar pokroić w kostkę. Rabarbar można dodatkowo obtoczyć w cukrze/ksylitolu.
Ciasto kruche: Do miski wsypać mąki, dodać sól, ksylitol oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajko oraz żółtko i połączyć składniki w gładkie oraz jednolite ciasto. Następnie podzielić je w proporcji na 3/4 i 1/4. Mniejszą część ciasta włożyć do lodówki, drugą pokroić na plasterki i wyłożyć nimi spód formy, ugnieść palcami na równy placek. Podziurkować widelcem. Podpiec około 15 minut w 180 stopniach C.
Masa budyniowa: Budyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale w mniejszej ilości mleka, zdjąć z ognia i wylać na podpieczony spód tarty. Na wierzch wyłożyć kawałki jabłek oraz rabarbaru, następnie zetrzeć odłożone ciasto z lodówki (na tarce o dużych oczkach). Piec w 180 stopniach przez około 20 minut (aż kruszonka się zarumieni). Wyjąć i całkowicie ostudzić.

Fit tarta z owocami

Tarta z jabłkami

Szarlotka z rabarbarem

Fit ciasto z rabarbarem

15 komentarzy:

  1. Sezonowo ;)


    PS Może spróbujesz sił w konkursie? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może spróbuję, zależy czy coś mi się uda wymyślić :D Nie za często robię coś wegańskiego, więc pewnie będę musiała chwilę pogłówkować ;)

      Usuń
    2. Kochana zmieniłam zasady zgłoszeń <3

      Usuń
    3. Ok, już wszystko wiem :D

      Usuń
    4. Super... jednak wolałam zmienić.. nie bedzzie kopiowania :D

      Usuń
  2. Mi się takie ciasta właśnie z latem kojarzą. Jak ja już dawno nie jadłam rabarbaru. Wygląda pysznie!
    Pozdrawiam Kolorowo!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie dodajesz mięsa i tyle.. a nóż się uda :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda obłednie. Dawno nie jadlam rabarbaru :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne ciasto :D Chętnie wypróbuję przepis :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. UWielbiam nuty rabarbaru są mega świeże :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo apetycznie :) Chociaż nie dałabym rabarbaru, bo za nim nie przepadam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. mniam! wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam ale pyszności :) Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...