W końcu udało mi się zdobyć rabarbar, zapraszam więc na lekki orzeźwiający serniczek z rabarbarem i galaretką. Ciasto jest bardzo proste do zrobienia i idealnie smakuje w ciepłe dni. Lekko kwaśny rabarbar fajnie łączy się ze słodką truskawkową galaretką i delikatną masą sernikową. Zamiast piec biszkopt można użyć gotowych biszkoptów, wtedy wykonanie będzie jeszcze szybsze.
Składniki (tortownica o średnicy 21 cm):
Biszkopt:
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki (u mnie ryżowa)
- szczypta soli
- 2 łyżki ksylitolu
Masa serowa:
Rabarbar przełożyć do rondelka, zalać ok. 300 ml wody i gotować na średnim ogniu, aż łodygi zmiękną i zaczną się rozpadać. Doprowadzić do wrzenia, wyłączyć ogień i wrzucić galaretką truskawkową, dokładnie wymieszać i zostawić do ostudzenia.
Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli (ja to robię za pomocą elektrycznej trzepaczki). Pod koniec ubijania dodać ksylitol i jeszcze chwilkę ubijać. Piana ma wyjść sztywna i gęsta. Następnie dodawać po 1 żółtku, po każdym delikatnie ubijając. Dodać mąkę ryżową i bardzo delikatnie wymieszać. Przełożyć masę do formy i piec przez ok. 20 minut do suchego patyczka. Wyciągnąć i odłożyć do wystudzenia.
Masa serowa: Żelatynę zalać 1/4 szklanki zimnej wody, odstawić do napęcznienia na 10 minut. Po tym czasie podgrzać i wymieszać do jej rozpuszczenia (można to również zrobić w mikrofali).
Twaróg zblendować z serkami i ksylitolem. Następnie dodać rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę i jeszcze raz wszystko zblendować. Masę serową wylać na na biszkoptowy spód, wyrównać powierzchnię, na wierzch wylać lekko tężejąco galaretkę z rabarbarem. Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.
- 250 g chudego twarogu
- 430 g serka lub skyru waniliowego
- 2 płaskie łyżki żelatyny + 1/4 szklanki zimnej wody
- 1/2 szklanki ksylitolu/curku
Dodatkowo:
- ok 250 g rabarbaru pokrojonego na małe kawałki (nie obieramy łodyg)
- 1 galaretka truskawkowa
Rabarbar przełożyć do rondelka, zalać ok. 300 ml wody i gotować na średnim ogniu, aż łodygi zmiękną i zaczną się rozpadać. Doprowadzić do wrzenia, wyłączyć ogień i wrzucić galaretką truskawkową, dokładnie wymieszać i zostawić do ostudzenia.
Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli (ja to robię za pomocą elektrycznej trzepaczki). Pod koniec ubijania dodać ksylitol i jeszcze chwilkę ubijać. Piana ma wyjść sztywna i gęsta. Następnie dodawać po 1 żółtku, po każdym delikatnie ubijając. Dodać mąkę ryżową i bardzo delikatnie wymieszać. Przełożyć masę do formy i piec przez ok. 20 minut do suchego patyczka. Wyciągnąć i odłożyć do wystudzenia.
Masa serowa: Żelatynę zalać 1/4 szklanki zimnej wody, odstawić do napęcznienia na 10 minut. Po tym czasie podgrzać i wymieszać do jej rozpuszczenia (można to również zrobić w mikrofali).
Twaróg zblendować z serkami i ksylitolem. Następnie dodać rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę i jeszcze raz wszystko zblendować. Masę serową wylać na na biszkoptowy spód, wyrównać powierzchnię, na wierzch wylać lekko tężejąco galaretkę z rabarbarem. Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.
Poprosimy o kawałek! Właśnie tego nam brakuje, aby w pełni podkreślić owocowy smak naszej kawy :)
OdpowiedzUsuńWspaniały serniczek kochana. Porywam do kawki :-)
OdpowiedzUsuńZawsze robię serniki na zimno latem❤
OdpowiedzUsuńSernika z rabarbarem jeszcze nie jadłam. Musi być pyszny :) Chętnie wypróbuję!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie serniki. Chętnie skorzystam z Twojego przepisu :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Genialne połączenie z rabarbarem .
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, jeszcze nie jadłam sernika z rabarbarem :)
OdpowiedzUsuńo! Nie wiedziałam że jest skyr waniliowy
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, sernika z rabarbarem jeszcze nie jadłam 😊
OdpowiedzUsuńczy rabarbar mrożony będzie dobry ?
OdpowiedzUsuńTak, można użyć mrożonego, tylko również trzeba go gotować do miękkości tak jak w przepisie :)
UsuńTaki leciutki :)
OdpowiedzUsuńSerniki na zimno uwielbiam :) Idealne ciacho na lato ;)
OdpowiedzUsuńKocham sernik na zimno :)
OdpowiedzUsuńMogłabym jeść całe lato :)