środa, 2 czerwca 2021

Sernik na zimno z rabarbarem

Sernik z rabarbarem

W końcu udało mi się zdobyć rabarbar, zapraszam więc na lekki orzeźwiający serniczek z rabarbarem i galaretką. Ciasto jest bardzo proste do zrobienia i idealnie smakuje w ciepłe dni. Lekko kwaśny rabarbar fajnie łączy się ze słodką truskawkową galaretką i delikatną masą sernikową. Zamiast piec biszkopt można użyć gotowych biszkoptów, wtedy wykonanie będzie jeszcze szybsze. 

Składniki (tortownica o średnicy 21 cm):

Biszkopt:

  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki (u mnie ryżowa)
  • szczypta soli
  • 2 łyżki ksylitolu 
Masa serowa:
  • 250 g chudego twarogu
  • 430 g serka lub skyru waniliowego
  • 2 płaskie łyżki żelatyny + 1/4 szklanki zimnej wody
  • 1/2 szklanki ksylitolu/curku
Dodatkowo:
  • ok 250 g rabarbaru pokrojonego na małe kawałki (nie obieramy łodyg)
  • 1 galaretka truskawkowa
Wykonanie:

Rabarbar przełożyć do rondelka, zalać ok. 300 ml wody i gotować na średnim ogniu, aż łodygi zmiękną i zaczną się rozpadać. Doprowadzić do wrzenia, wyłączyć ogień i wrzucić galaretką truskawkową, dokładnie wymieszać i zostawić do ostudzenia.
Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli (ja to robię za pomocą elektrycznej trzepaczki). Pod koniec ubijania dodać ksylitol i jeszcze chwilkę ubijać. Piana ma wyjść sztywna i gęsta. Następnie dodawać po 1 żółtku, po każdym delikatnie ubijając. Dodać mąkę ryżową i bardzo delikatnie wymieszać. Przełożyć masę do formy i piec przez ok. 20 minut do suchego patyczka. Wyciągnąć i odłożyć do wystudzenia.
Masa serowa: Żelatynę zalać 1/4 szklanki zimnej wody, odstawić do napęcznienia na 10 minut. Po tym czasie podgrzać i wymieszać do jej rozpuszczenia (można to również zrobić w mikrofali).
Twaróg zblendować z serkami i ksylitolem. Następnie dodać rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę i jeszcze raz wszystko zblendować. Masę serową wylać na na biszkoptowy spód, wyrównać powierzchnię, na wierzch wylać lekko tężejąco galaretkę z rabarbarem. Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.

Fit sernik na zimno

Sernik na zimno z galaretką

Fit ciasto z rabarbarem 

14 komentarzy:

  1. Poprosimy o kawałek! Właśnie tego nam brakuje, aby w pełni podkreślić owocowy smak naszej kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały serniczek kochana. Porywam do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze robię serniki na zimno latem❤

    OdpowiedzUsuń
  4. Sernika z rabarbarem jeszcze nie jadłam. Musi być pyszny :) Chętnie wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię takie serniki. Chętnie skorzystam z Twojego przepisu :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Genialne połączenie z rabarbarem .

    OdpowiedzUsuń
  7. Super pomysł, jeszcze nie jadłam sernika z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. o! Nie wiedziałam że jest skyr waniliowy

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie wygląda, sernika z rabarbarem jeszcze nie jadłam 😊

    OdpowiedzUsuń
  10. czy rabarbar mrożony będzie dobry ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można użyć mrożonego, tylko również trzeba go gotować do miękkości tak jak w przepisie :)

      Usuń
  11. Serniki na zimno uwielbiam :) Idealne ciacho na lato ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kocham sernik na zimno :)
    Mogłabym jeść całe lato :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...