Dziś kolejny pomysł na ciasto z rabarbarem, choć więcej w nim jest jednak jabłka, bo rabarbaru została mi resztka. Można więc śmiało dodać go więcej, albo zrobić je wersji z samym tylko rabarbarem lub jabłkiem. Wszystkie warianty na pewno będą równi pyszne. Ciasto kruche jest bezglutenowe, jako że było to moje drugie podejście do takiego rodzaju ciasta i chyba nie mam jeszcze wprawy, bo wyszło mi ono bardzo bardzo kruche. Nie przeszkadza to w smaku, jedynie krojenie bywa problematyczne, bo wszystko się kruszy. Ciasto jest jednak tak pyszne, że musiałam się nim podzielić mimo tego małego mankamentu :) Jak ktoś nie ma przeciwskazań to zdecydowanie może zrobić ciasto ze zwykłych glutenowych mąk. Budyń oczywiści też można przygotować samemu.
Składniki (forma na tarte o średnicy 26 cm):
Ciasto kruche:
- 150 g mąki ryżowej
- 100 g mąki jaglanej
- 50 g mąki kukurydzianej
- szczypta soli
- 5 łyżek ksylitolu
- 130 g zimnego masła
- 1 jajko + 2 żółtka
- 1 budyń waniliowy (64 g proszku)
- 500 ml mleka
- 3 łyżki ksylitolu/cukru
- ok. 150 g rabarbaru
- 3 średnie jabłka
Jabłka i rabarbar pokroić w kostkę. Rabarbar można dodatkowo obtoczyć w cukrze/ksylitolu.
Ciasto kruche: Do miski wsypać mąki, dodać sól, ksylitol oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajko oraz żółtko i połączyć składniki w gładkie oraz jednolite ciasto. Następnie podzielić je w proporcji na 3/4 i 1/4. Mniejszą część ciasta włożyć do lodówki, drugą pokroić na plasterki i wyłożyć nimi spód formy, ugnieść palcami na równy placek. Podziurkować widelcem. Podpiec około 15 minut w 180 stopniach C.
Masa budyniowa: Budyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale w mniejszej ilości mleka, zdjąć z ognia i wylać na podpieczony spód tarty. Na wierzch wyłożyć kawałki jabłek oraz rabarbaru, następnie zetrzeć odłożone ciasto z lodówki (na tarce o dużych oczkach). Piec w 180 stopniach przez około 20 minut (aż kruszonka się zarumieni). Wyjąć i całkowicie ostudzić.
Sezonowo ;)
OdpowiedzUsuńPS Może spróbujesz sił w konkursie? :)
Może spróbuję, zależy czy coś mi się uda wymyślić :D Nie za często robię coś wegańskiego, więc pewnie będę musiała chwilę pogłówkować ;)
UsuńKochana zmieniłam zasady zgłoszeń <3
UsuńOk, już wszystko wiem :D
UsuńSuper... jednak wolałam zmienić.. nie bedzzie kopiowania :D
UsuńOk :)
UsuńMi się takie ciasta właśnie z latem kojarzą. Jak ja już dawno nie jadłam rabarbaru. Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Kolorowo!
Nie dodajesz mięsa i tyle.. a nóż się uda :D
OdpowiedzUsuńWygląda obłednie. Dawno nie jadlam rabarbaru :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto :D Chętnie wypróbuję przepis :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
UWielbiam nuty rabarbaru są mega świeże :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie tarty.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :) Chociaż nie dałabym rabarbaru, bo za nim nie przepadam :)
OdpowiedzUsuńmniam! wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńMniam ale pyszności :) Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuń