czwartek, 28 stycznia 2021

Tort czekoladowy z kremem (Black Velvet Cake)

Fit tort

Dziś zapraszam na wspaniały torcik mocno czekoladowy przełożony kremem kokosowym. Inspiracja pochodzi z bloga Moje Wypieki (tutaj zostawiam link: klik). Przepis trochę przerobiłam po swojemu, nieco go odchudziłam m.in nie dodając białego cukru. Krem również zrobiłam używając innych składników. Spód ciasta posmarowałam dżemem z czarnej porzeczki, żeby przełamać słodycz i nadać nieco owocowego posmaku. Ciasto jest wilgotne, bardzo czekoladowe (do ciasta polecam użyć czarnego kakao np. firmy Dr. Oetker) i ładnie się prezentuje, więc zdecydowanie świetnie nadaje się na imprezy.

Składniki:

Ciasto czekoladowe:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki orkiszowej
  • 1 szklanka ksylitolu/erytrytolu/cukru
  • 3/4 szklanki kakao (u mnie czarne kakao)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 1 szklanka maślanki lub kefiru
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub roztopionego oleju kokosowego
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka świeżo zaparzonej gorącej kawy (bez fusów)
Masa kremowa:
  • 250 g serka mascarpone
  • śmietanka z 1 puszki mleczka kokosowego
  • 3/4 szklanki ksylitolu zmielonego na cukier puder
  • 1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii
Ponadto:
  • dżem z czarnej porzeczki (opcjonalnie).
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka śmietanki/gęstego mleka koksowego

Wykonanie:


Ciasto czekoladowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do dużego naczynia przesiać mąkę, kakao, proszek, sól. Do większej miski wlać maślankę, olej, jajka, wanilię, dodać cukier/ksylitol. Roztrzepać rózgą kuchenną tylko do wymieszania się składników. Dodać suche składniki i wymieszać, tylko do połączenia się składników. Powoli dodawać gorącą kawę, mieszając dalej szpatułką.
Gotową masę przelać do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 40 – 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić, ściąć górkę (nie będzie potrzebna) i przekroić na 2 lub 3 blaty.
Krem:  Śmietankę kokosową, mascarpone i ksylitol umieścić w naczyniu i ubijać przez kilka minut mikserem na gęstą i puszystą masę. 
Opcjonalnie posmarować spód czekoladowego blatu dżemem porzeczkowym, na to nałożyć krem, zostawiając trochę na boki i wierzch tortu. Całość ozdobić czekoladą. Schłodzić w lodówce.

Tort urodzinowy

Fit torcik czekoladowy

16 komentarzy:

  1. Wygląda apetycznie choć ja tanką tortów czekoladowych nie jestem :p

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda i na pewno jest smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak daj teraz już natychmiast :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Ten był na urodziny, ale na moje, więc nie do końca na zamówienie :) Ale na czyjeś też mogę w sumie upiec :D

      Usuń
  5. Piękny wyszedł. A czarne kakao daje efekt wow !

    OdpowiedzUsuń
  6. Aż ślinka cieknie, jadłabym :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Jego kremowy wygląd kusi, żebym go pochłonął.
    Wygląda naprawdę dobrze!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglada mega smacznie!😋

    OdpowiedzUsuń
  9. Czekolada i kokos, to połączenie musi być pyszne :) torcik pierwsza klasa :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czekolada i kokos to połączenie, które nie może nie smakować :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...