Proste bułeczki twarogowe, bez drożdży, bardzo szybkie w przygotowaniu. Idealne na śniadanie lub sycącą przekąskę. Bułeczki nie zawierają białego cukru, zrobione są z mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Bułeczki można przygotować bez żadnych dodatków i posypać np. cukrem pudrem (wtedy będą wyglądały jak pączki :) albo urozmaicić je o inne ulubione dodatki np. orzechy czy rodzynki.
Składniki (10 bułeczek):
- 250 g twarogu chudego lub półtłustego
- 2 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 5 łyżek ksylitolu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju roślinnego
- szczypta soli
- 50 g gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Czekoladę pokroić na drobne kawałki.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Do miski wbić jajka i roztrzepać widelcem, dodać twaróg oraz ksylitol i za pomocą blendera ręcznego zmiksować na gładką i jednolitą masę. Następnie wlać olej, dodać połowę przygotowanej mąki i wymieszać, wsypać resztę mąki, kawałki czekolady i wszystko dokładnie wyrabiać za pomocą rąk. Ciasto przełożyć na posypany mąką blat i uformować wałek. Ciasto podzielić na 10 równych części. Z każdej części uformować ręką kulkę. Przełożyć na wyłożoną papierem blachę do pieczenia. Piec ok. 25 minut w temp. 180°C.
Jakie dorodne!
OdpowiedzUsuńNa pewno bardzo smaczne są takie bułeczki!:)
OdpowiedzUsuńAleż one muszą być pyszne ! :)
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi ochoty na te bułeczki :)
OdpowiedzUsuńSuper na drugie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładne ;)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne bułeczki kochana :-)
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńSuper przepis, wyglądają bardzo apetycznie! Rewelacja :)
Pozdrawiam cieplutko ♡
Bardzo fajny przepis, bułeczki wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńProste w przygotowaniu i na pewno smaczne :)
OdpowiedzUsuńsuper bułeczki
OdpowiedzUsuńświetna propozycja dla osób będących na diecie i nie tylko! :)
OdpowiedzUsuń