poniedziałek, 11 stycznia 2021

Makaron z pesto ze szpinaku

Pesto ze szpinaku

Pyszny obiad, który robi się w 10 minut. Idealny kiedy nie mamy zbyt wiele czasu, a chcemy zjeść coś pożywnego, zdrowego i oczywiście smacznego. Do dania można dodać również kurczaka lub indyka, ale według mnie w takiej wegetariańskiej wersji też jest pyszne.

Składniki (2 porcje):
  • 300 g szpinaku
  • 1/2 szklanki lekko prażonych orzechów włoskich (mogą być też nieprażone)
  • 2 ząbki czosnku
  • 50-80 g sera parmezan
  • około 80 ml oliwy
  • sól do smaku
  • 150 g makaronu Penne
Wykonanie:

Makaron ugotować al dente, odcedzić.
Szpinak opłukać, oderwać łodyżki i osuszyć. Przełożyć do blendera, dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładkie pesto. Następnie wymieszać z makaronem i podawać (danie można też przed podaniem podgrzać na patelni).

Szybki obiad

Szpinakowe pesto

12 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...