środa, 8 lipca 2020

Proste ciasto na zimno z truskawkami

Lekkie ciasto z owocami

Kolejne bardzo proste ciasto na zimno. Tym razem mocno truskawkowe :) Idealne na lato i gorące, słoneczne dni. To ciasto jest lekkie i doskonale sprawdza się jako orzeźwiający deser. 

Składniki
(forma 25 x 21 cm)::
  • 2 opakowania herbatników typu petitki lub biszkoptów
  • 700 g truskawek (podzielone na pół: 350 g zmiksowanych blenderem i 350 g pokrojonych)
  • 1/2 - 3/4 szlanki ksylitolu (ilość do smaku)
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • 3 łyżki żelatyny w proszku + 100 wody
  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • 500 g chudego twarogu
Wykonanie:

Formę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie na spodzie ułożyć herbatniki.
Galaretkę rozpuścć w 250 ml wodę. Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić do napęcznienia na 10 minut. Po tym czasie podgrzać i wymieszać do jej rozpuszczenia (można to również zrobić w mikrofali).
350 g truskawek i ksylitol zblednować, dodać twaróg oraz jogurt i zmiksować blenderem do otrzymania gładkiej masy. Następnie dodać żelatynę i zmiksować mikserem. Wstawić masę do lodówki, gdy zaczynie tężeć wylać na herbatniki, na wierzch ułożyć pozostałe truskawki, następnie wylać przestudzoną, tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do calkowitego stężenia.
Po stężeniu pokroić w kostkę i podawać. Przechowywać w lodówce.


Ciasto bez pieczenia

Ciasto na zimno

8 komentarzy:

  1. Ciasto w guście mojej siostry :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale narobiłaś mi smaka, świetne ciasto! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Truskawki są moim ulubionym sezonowym owocem

    OdpowiedzUsuń
  4. Świeży smak truskawek i miękkość kremowego ciasta sprawiają, że chcę też wypróbować twój przepis.
    Dziękuję i pozdrawiam z Indonezji

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie ciacha w sezonie letnim są zdecydowanie najlepsze :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Gdy jeszcze mogłam jeść wszystko (czyli w pięknych czasach sprzed choroby), to uwielbiałam takie ciasta na zimno :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...