czwartek, 30 lipca 2020

Proste ciasto z borówkami

Ciasto z borówkami

Dziś znow ciasto, ale tym razem już z owocami. Pora zacząć sezon borówkowy, a może jagodowy? :) W moich okolicach mówi się borówki, więc dla mnie zawsze to będą borówki. A jagody kojarzą mi się również z tymi owocami,  tyle że z rosnącymi w lasach... ;)
W każdym razie ciasto wyjdzie pyszne z każdym rodzajem świeżych owoców, można uzyć dowolnych ulubionych lub wymieszać kilka rodzai. Ciasto robi się bardzo szybko, jest lekkie, puszyste i nie zawiera dużo kalorii. Robiłam je dość małej formie, więc jeśli mamy większą wtedy zdecydowanie należy użyć większej ilości składników.

Składniki (forma 18 x 18 cm):
  • 1 szklanka mąki orkiszowej lub pszennej
  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 duże jajka
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka borówek

Wykonanie:

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Borówki opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Do miski przesiać mąkę oraz proszek do pieczenia. Następnie dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
Jajka umieść w dużej misce i ubijać z ksylitolem na jasną i puszystą masę (ok 2-3minuty). Ciągle miksując powoli wlewać olej. Następnie wlać mleko oraz mieszankę z mąką. Całość zmiksować na najniższych obrotach miksera lub wymieszć ciasto łyżką (tylko do połączenia składników).
Ciasto przelać do formy. Na wierzch wyłóżyć borówki i opcjonalnie posypać wiórkami. Ciasto piec około 40 minut (do suchego patyczka).


Ciasto z jagodami

Szybkie ciasto z borówkami

10 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...