Kolejne bardzo proste ciasto na zimno. Tym razem mocno truskawkowe :) Idealne na lato i gorące, słoneczne dni. To ciasto jest lekkie i doskonale sprawdza się jako orzeźwiający deser.
Składniki(forma 25 x 21 cm)::
- 2 opakowania herbatników typu petitki lub biszkoptów
- 700 g truskawek (podzielone na pół: 350 g zmiksowanych blenderem i 350 g pokrojonych)
- 1/2 - 3/4 szlanki ksylitolu (ilość do smaku)
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
- 3 łyżki żelatyny w proszku + 100 wody
- 125 ml jogurtu naturalnego
- 500 g chudego twarogu
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie na spodzie ułożyć herbatniki.
Galaretkę rozpuścć w 250 ml wodę. Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić do napęcznienia na 10 minut. Po tym czasie podgrzać i wymieszać do jej rozpuszczenia (można to również zrobić w mikrofali).
350 g truskawek i ksylitol zblednować, dodać twaróg oraz jogurt i zmiksować blenderem do otrzymania gładkiej masy. Następnie dodać żelatynę i zmiksować mikserem. Wstawić masę do lodówki, gdy zaczynie tężeć wylać na herbatniki, na wierzch ułożyć pozostałe truskawki, następnie wylać przestudzoną, tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do calkowitego stężenia.
Po stężeniu pokroić w kostkę i podawać. Przechowywać w lodówce.
super ciasto
OdpowiedzUsuńCiasto w guście mojej siostry :)
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś mi smaka, świetne ciasto! :)
OdpowiedzUsuńPyszne sezonowe ciasto :)
OdpowiedzUsuńTruskawki są moim ulubionym sezonowym owocem
OdpowiedzUsuńŚwieży smak truskawek i miękkość kremowego ciasta sprawiają, że chcę też wypróbować twój przepis.
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam z Indonezji
Takie ciacha w sezonie letnim są zdecydowanie najlepsze :-)
OdpowiedzUsuńGdy jeszcze mogłam jeść wszystko (czyli w pięknych czasach sprzed choroby), to uwielbiałam takie ciasta na zimno :)
OdpowiedzUsuń