wtorek, 26 maja 2020

Gofry z mąki pełnoziarnistej (bez cukru)


Dziś zapraszam na bardzo proste, szybkie w przygotowaniu fit gofry, wykonane z mąki pełnoziarnistej, bez białego cukru i z mąłą ilością cuku. Idealne na śniadanie lub deser. Swoje podałam z dżemem wiśniowym, ale dodatki można dobrać według uznania, albo zjeść gofry na samo. Takie też są pyszne :) 

Składniki (ok. 6 sztuk):
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
Wykonanie:

Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól, ksylitol. Wszystko wymieszać a następnie dodać jajka, olej roślinny oraz mleko. Zmiksować mikserem na gładką masę, tylko do połączenia się składników.
Rozgrzać gofrownicę. Gofry piec przez około 3 - 3,5 minuty. Gofry po upieczeniu odkładać na metalową kratkę i podawać z ulubionymi dodatkami np. marmoladą, dżemem, owocami, czekoladą.


4 komentarze:

  1. Oh dawno nie jadłem goferków ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam gofry, chętnie skorzystam z przepisu :)
    A z dodatków u mnie będą truskawki z jogurtem naturalnym.
    Już czuję jak będzie pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gofrów nie jadłam od lat ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takich jeszcze nie robiłam, trzeba będzie nadrobić :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...