W końcu nadeszły cieplejsze dni a z nimi oczywiście sezon na truskawki. Dziś więc zpraszam na pierwsze ciasto z ich udziałem. Padło na banalnie prosty i błyskawiczny w przygotowaniu sernik na zimno z truskawkami i galaretką. To idealne ciasto na letnie dni, jest lekkie, orzeźwiające i nie zawiera dużo kalorii. Chyba nie ma innego tak prostego i pysznego ciasta z truskawkami :)
Składniki (tortownica o średnicy 22 cm):
- opakowanie okrągłych biszkoptów
- 250 g chudego twarogu
- 400 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki żelatyny + 1/4 szklanki zimnej wody
- 3/4 szklanki ksylitolu
- 300 g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
Truskawki opłukać i dokładnie osuszyć, oderwać szypułki i pokroić na połówki. Obie galaretki rozpuścić w 500 ml zagotowanej wody.
Żelatynę zalać 1/4 szklanki zimnej wody, odstawić do napęcznienia na 10 minut. Po tym czasie podgrzać i wymieszać do jej rozpuszczenia (można to również zrobić w mikrofali).
Na dno tortownicy położyć papier do pieczenia, na spodzie poukładać biszkopty.
Twaróg zblendować z jogurtami i ksylitolem. Następnie dodać rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę i jeszcze raz wszystko zblendować. Następnie masę wyłożyć na spód z biszkoptów, wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki na ok. pół godziny.
Wyjąć sernik z lodówki, na wierzch położyć truskawki. Na wierzch wylać przestudzoną , lekko tężejącą galaretkę. Sernik wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Czy oby na pewno jest tam tylko 250g twarogu i 40g jogurtu? Warstwa biała na zdjęciach jest dosyć gruba przy 22cm średnicy blaszki, u mnie w małym naczyniu ok 15 cm średnicy jest ledwo co widoczna :)
OdpowiedzUsuńRacja, powinno być 400 g! Jedno 0 mi uciekło :D Dziękuję za czujność :)
UsuńMniaaaaam :)
OdpowiedzUsuńCzy zamiast ksylitolu mozna uzyc cukru, kesli tak to ile?
OdpowiedzUsuńTak. Można dać tyle samo ile w przepisie, chyba że woli się mniej słodkie ciasta, to wtedy troszkę mniej :)
UsuńMasz wielki talnet ;)
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję :)
Usuń<3
UsuńUwielbiam takie serniki :-)
OdpowiedzUsuń