Dziś zapraszam na bardzo proste, szybkie w przygotowaniu fit gofry, wykonane z mąki pełnoziarnistej, bez białego cukru i z mąłą ilością cuku. Idealne na śniadanie lub deser. Swoje podałam z dżemem wiśniowym, ale dodatki można dobrać według uznania, albo zjeść gofry na samo. Takie też są pyszne :)
Składniki (ok. 6 sztuk):
- 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki ksylitolu
- 2 jajka
- 1/3 szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła
- 1 i 1/2 szklanki mleka
Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól, ksylitol. Wszystko wymieszać a następnie dodać jajka, olej roślinny oraz mleko. Zmiksować mikserem na gładką masę, tylko do połączenia się składników.
Rozgrzać gofrownicę. Gofry piec przez około 3 - 3,5 minuty. Gofry po upieczeniu odkładać na metalową kratkę i podawać z ulubionymi dodatkami np. marmoladą, dżemem, owocami, czekoladą.
Oh dawno nie jadłem goferków ^^
OdpowiedzUsuńUwielbiam gofry, chętnie skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńA z dodatków u mnie będą truskawki z jogurtem naturalnym.
Już czuję jak będzie pysznie :)
Gofrów nie jadłam od lat ;)
OdpowiedzUsuńTakich jeszcze nie robiłam, trzeba będzie nadrobić :-)
OdpowiedzUsuń