Pyszny, słodki, ale przy okazji pożywny i pełen "dobrych" kalorii torcik Snicker. Przepis znalazłam na Istagramie, ale nieco go przerobiłam. Oryginalny przepis możecie znaleźć tutaj: Fit Tort Snickers.
Tort najlepiej robić w małej foremce, jednym niewielkim kawałkiem można się naprawdę najeść.Białą masę zrobiłam ze śmietanki z mleka kokosowego light (można go znaleźć w Lidlu) oraz serka mascarponem. Moim zdaniem wyszło jej troszeczkę za dużo, więc następnym razem na pewno użyje jej mniej, albo zrobię torcik w nieco więcej formie, żeby krem równomiernie się rozłożył.
Tort najlepiej robić w małej foremce, jednym niewielkim kawałkiem można się naprawdę najeść.Białą masę zrobiłam ze śmietanki z mleka kokosowego light (można go znaleźć w Lidlu) oraz serka mascarponem. Moim zdaniem wyszło jej troszeczkę za dużo, więc następnym razem na pewno użyje jej mniej, albo zrobię torcik w nieco więcej formie, żeby krem równomiernie się rozłożył.
Góra karmelowo-czekoladowo-orzechowa super chrupie i przypomina popularny batonik.
Do polewy czekoladowej koniecznie dodajcie nieco oleju kokosowego lub śmietankę kokosową, ja niestety tego nie zrobiłam i czekolada bardzo kruszyła się przy krojeniu. Tort naprawdę jest przepyszny, świetnie sprawdza się jak mamy ochotę na coś bardziej słodkiego i bardzo ładnie się prezentuje, więc będzie idealny również na imprezę. Smacznego!
Składniki (forma o średnicy 16 cm):
Biszkopt:
- 4 białka jajka
- 150 g migdałów w łupinkach
- 2-3 łyżki dowolnego słodzika (ja użyłam ksylitolu)
- śmietanka z 1 puszki mleczka kokosowego ( u mnie w wersji light)*
- 3 łyżki serka mascarpone
- 2-3 łyżki ksylitolu
- 25 g orzeszków ziemnych
- 40 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 100 g daktyli
Wykonanie:
Biszkopt: Migdały rozdrobnić na drobne kawałki (ale nie mąkę!). Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodać cukier lub słodzik. Wsypać mielone migdały i wszystko dokładnie wymieszać. Masę przelać do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 -25 minut.
Masa: Jogurt grecki zmiksować z serem mascarpone oraz ksylitolem, następnie wyłożyć na przestudzony biszkopt. Daktyle namoczyć w gorącej wodzie przez około 15 minut. Następnie zblenodwać na jednolitą masę i wyłożyć na krem
Orzechy ziemne drobno posiekać i posypać nimi krem daktylowy. Czekoladę roztopić z olejem kokosowym lub śmietanką i polać po wierzchu. Torcik umieścić w lodówce na co najmniej 2h.
*Mleko kokosowe należy umieścić w lodówce przynajmniej na 1 dzień.
jak smacznie wygląda!
OdpowiedzUsuńO jak pysznie wygląda :) na dodatek to dużo zdrowsza wersja od kupnych słodyczy :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się, bardzo apetycznie wygląda, nie sposób się oprzeć :-)
OdpowiedzUsuńJaki piekny torcik ;)
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto kochana. Porywam kawałek i życzę miłego dnia :-)
OdpowiedzUsuń