Dziś bardzo smaczne i przy okazji bardzo proste w wykonaniu danie, wygladające jak z restauracji. Wystarczy kilka składników i około 30 minut czasu, żeby przyrządzić taki wyśmienity obiad. Bardzo polecam.
- 150 g makaronu
- 150 g krewetek
- 1 cukinia
- 100 g szpinaku
- 3 ząbki czosnk
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki białego wytrawnego wina
- tarty parmezan, szczypiorek lub świeża bazylia
Wykonanie:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie rozmrozić krewetki w letniej wodzie. Cukinię umyć i pokroić w kostkę.
Na dużej patelni na oliwie podsmażyć obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać szpinak i smażyć przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając.
Dodać masło, krewetki i cukinię. Doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano. Smażyć, co chwilę mieszając, przez ok. 2 minuty. Wlać wino i gotować przez kilkanaście sekund na dużym ogniu.
Dodać odcedzony makaron, zioła i wymieszać. Chwilę wszystko razem podgrzewać. Podawać z tartym parmezanem i szczypiorkiem.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie rozmrozić krewetki w letniej wodzie. Cukinię umyć i pokroić w kostkę.
Na dużej patelni na oliwie podsmażyć obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać szpinak i smażyć przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając.
Dodać masło, krewetki i cukinię. Doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano. Smażyć, co chwilę mieszając, przez ok. 2 minuty. Wlać wino i gotować przez kilkanaście sekund na dużym ogniu.
Dodać odcedzony makaron, zioła i wymieszać. Chwilę wszystko razem podgrzewać. Podawać z tartym parmezanem i szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz