czwartek, 7 maja 2020

Makaron z cukinią, szpinakiem i krewetkami

Zdrowy obiad

Dziś bardzo smaczne i przy okazji bardzo proste w wykonaniu danie, wygladające jak z restauracji. Wystarczy kilka składników i około 30 minut czasu, żeby przyrządzić taki wyśmienity obiad. Bardzo polecam.

Składniki (2 porcje):
  • 150 g makaronu 
  • 150 g krewetek
  • 1 cukinia
  • 100 g szpinaku
  • 3 ząbki czosnk
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 3 łyżki oliwy 
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki białego wytrawnego wina
  • tarty parmezan, szczypiorek lub świeża bazylia

Wykonanie:

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie rozmrozić krewetki w letniej wodzie. Cukinię umyć i pokroić w kostkę.
Na dużej patelni na oliwie podsmażyć obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać szpinak  i smażyć przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając.
Dodać masło, krewetki i cukinię. Doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano. Smażyć, co chwilę mieszając, przez ok. 2 minuty. Wlać wino i gotować przez kilkanaście sekund na dużym ogniu.
Dodać odcedzony makaron, zioła i wymieszać. Chwilę wszystko razem podgrzewać. Podawać z tartym parmezanem i szczypiorkiem.

Makaron z krewetkami

Dietetyczny obiad

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...