czwartek, 29 sierpnia 2019

Fit lody karmelowo-czekoladowe

Dietetyczne lody

Ciepła pogoda nas nie opuszcza, więc pozostaje się tylko cieszyć i chłodzić jakimiś ziemnymi deserami. Najlepiej oczywiście sprawdzą się lody, więc dziś przepis na wersję domową i oczywiście bananową :) Te lody wymagają troszkę więcej pracy i czasu, niż te klasyczne, które można przygotować dosłownie w 5 minut i które również bardzo polecam (i przy okazji przypominam przepis, który pojawił się już na blogu - lody czekoladowo - bananowe), ale zdecydowanie warto je zrobić, bo smakują naprawdę wspaniale no i wychodzi ich naprawdę sporo, więc możemy sobie je jeść przez kilka dni, albo poczęstować całą rodzinę.  Lody w takiej wersji nie zawierają żadnych ulepszaczy, cukru oraz laktozy i do tego są wegańskie i oczywiście przepyszne :) 

Składniki:

  • 30 g gorzkiej czekolady + kilka łyżek mleka roślinnego
  • 2 szklanki suszonych daktyli + 3/4 szklanki gorącej wody
  • 6 pokrojonych zamrożonych bananów
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka mleka roślinnego (najlepiej migdałowe)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
Wykonanie:

Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z kilkoma łyżkami mleka.
Warstwa czekoladowa: W blenderze umieścić 3 zamrożone banany, dodać cynamon, kakao oraz 1/4 szklanki mleka i wszystko zblendować na gładką i kremową masę. Następnie wyłożyć na spód formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do zamrażalnika na około 30 minut.
Sos karmelowy: Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na co około 30 minut. Po tym czasie przełożyć do blendera razem z wodą, w której były moczone i zmiksować na gładką masę. Z tego odłożyć 1/2 szklanki.
Warstwę czekoladową wyciągnąć z zamrażalnika i polać połową roztopionej i przestudzonej gorzkiej czekolady, na to wyłożyć połowę sosu karmelowego (pomijając odłożone wcześniej 1/2 szklanki sosu) i znów umieścić w zamrażalniku na około 45 minut.
Warstwa karmelowa: Zblendować 3 banany, ekstrakt waniliowy, 1/2 szklanki odłożonego sosu karmelowego oraz 3/4 szklanki mleka migdałowego. Następnie wyłożyć masę na wierzch zamrożonej warstwy czekoladowej, na koniec polać pozostałą roztopioną czekoladę oraz sosem karmelowym. Podawać od razu lub wsadzić do zamrażalnika.*


*Przed podaniem trzeba odczekać kilkanaście minut, żeby lody lekko się roztopiły i zmiękły

Fit lody czekoladowe

Domowe lody

7 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...