sobota, 14 września 2019

Cynamonowe fit muffinki z waniliowym twarożkiem

Muffinki cynamonowe

Dziś przepis na absolutnie rewelacyjne fit muffinki z dodatkiem waniliowego twarogu, który doskonale łączy się z cynamonowym ciastem no i zawsze dobrze jest zjeść jakąś namiastkę sernika :) Robiłam kiedyś podobne w wersji czekoladowej, tym razem jednak postanowiłam je trochę bardziej odchudzić. Ciasto można przygotować z dojrzałego banan, ja użyłam musu jabłkowego zrobionego z 1 jabłka (niżej zanajdziecie przepis), który bardzo polecam bo do tych muffinek pasuje idealnie, w końcu jabłko i cynamon to jedno z najlepszych połączeń. Użyłam również mąki pełnoziarnistej, mleka migdałowego oraz roztopionego oleju kokosowego. Muffinki wyszły naprawdę przepyszne, lekkie i aromatyczne. 



Składniki (ok. 10 sztuk):
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 duże jajko
  • 1/2 szklanki musu jabłkowego* lub 1 dojrzały banan
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 szklanki ksylitolu/erytrytolu
  • 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
Ser:
  • 250 g twarogu
  • 1/2 opakowania serka waniliowego
  • 1 jajko
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżki budyniu waniliowego (proszek)
  • szczypta mielonej wanilii

Wykonanie:

Ciasto: Do miski przełożyć mus jabłkowy (lub rozgniecionego banana) i połączyć z jajkiem. Dodać roztopiony olej kokosowy, mleko oraz ksylitol lub inny słodzik jeśli używamy. W osobnej misce połączyć ze sobą mąkę, sól, cynamon i proszek do pieczenia. Następnie przesypać do mokrych składników i dokładnie wymieszać.

Ser: Wszystkie składniki umieścić w misce lub blenderze i zmiksować do połączenia się składników.
Ciasto  nakładać do foremek na muffinki (używam silikonowych) - mniej więcej do 3/4 wysokości. Następnie na środek ciasta nałożyć po 2 łyżeczki nadzienia serowego i  wymieszać delikatnie z ciastem. Piec ok. 25 minut.

*Jabłko pokroić w drobną kostkę, wrzucić do rondelka, dodać 2 łyżki ksylitolu lub cukru brązowego oraz 3 łyżki wody i gotować na średnim ogniu, aż jabłko zmięknie (w razie potrzeby dolewać wody). Pod koniec gotowania dodać 1 łyżeczkę cynamonu, ostudzić i następnie zblendować na mus.

Muffinki z jabłkami

Fit desery

Fit muffinki

7 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...