Dziś przepis na absolutnie rewelacyjne fit muffinki z dodatkiem waniliowego twarogu, który doskonale łączy się z cynamonowym ciastem no i zawsze dobrze jest zjeść jakąś namiastkę sernika :) Robiłam kiedyś podobne w wersji czekoladowej, tym razem jednak postanowiłam je trochę bardziej odchudzić. Ciasto można przygotować z dojrzałego banan, ja użyłam musu jabłkowego zrobionego z 1 jabłka (niżej zanajdziecie przepis), który bardzo polecam bo do tych muffinek pasuje idealnie, w końcu jabłko i cynamon to jedno z najlepszych połączeń. Użyłam również mąki pełnoziarnistej, mleka migdałowego oraz roztopionego oleju kokosowego. Muffinki wyszły naprawdę przepyszne, lekkie i aromatyczne.
Składniki (ok. 10 sztuk):
Wykonanie:
Ciasto: Do miski przełożyć mus jabłkowy (lub rozgniecionego banana) i połączyć z jajkiem. Dodać roztopiony olej kokosowy, mleko oraz ksylitol lub inny słodzik jeśli używamy. W osobnej misce połączyć ze sobą mąkę, sól, cynamon i proszek do pieczenia. Następnie przesypać do mokrych składników i dokładnie wymieszać.
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 duże jajko
- 1/2 szklanki musu jabłkowego* lub 1 dojrzały banan
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 szklanki ksylitolu/erytrytolu
- 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
- 1/2 szklanki mleka roślinnego
- 250 g twarogu
- 1/2 opakowania serka waniliowego
- 1 jajko
- 4 łyżki ksylitolu
- 2 łyżki budyniu waniliowego (proszek)
- szczypta mielonej wanilii
Wykonanie:
Ciasto: Do miski przełożyć mus jabłkowy (lub rozgniecionego banana) i połączyć z jajkiem. Dodać roztopiony olej kokosowy, mleko oraz ksylitol lub inny słodzik jeśli używamy. W osobnej misce połączyć ze sobą mąkę, sól, cynamon i proszek do pieczenia. Następnie przesypać do mokrych składników i dokładnie wymieszać.
Ser: Wszystkie składniki umieścić w misce lub blenderze i zmiksować do połączenia się składników.
Ciasto nakładać do foremek na muffinki (używam silikonowych) - mniej więcej do 3/4 wysokości. Następnie na środek ciasta nałożyć po 2 łyżeczki nadzienia serowego i wymieszać delikatnie z ciastem. Piec ok. 25 minut.
*Jabłko pokroić w drobną kostkę, wrzucić do rondelka, dodać 2 łyżki ksylitolu lub cukru brązowego oraz 3 łyżki wody i gotować na średnim ogniu, aż jabłko zmięknie (w razie potrzeby dolewać wody). Pod koniec gotowania dodać 1 łyżeczkę cynamonu, ostudzić i następnie zblendować na mus.
*Jabłko pokroić w drobną kostkę, wrzucić do rondelka, dodać 2 łyżki ksylitolu lub cukru brązowego oraz 3 łyżki wody i gotować na średnim ogniu, aż jabłko zmięknie (w razie potrzeby dolewać wody). Pod koniec gotowania dodać 1 łyżeczkę cynamonu, ostudzić i następnie zblendować na mus.
bardzo apetyczne:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię Twoje przepisy !
OdpowiedzUsuńAż ślinka cienie. Chętnie zrobię :)
OdpowiedzUsuńPyszności :D
OdpowiedzUsuńale muszą być pyszne
OdpowiedzUsuńMmm takich jeszcze nie jadłam, fajne :)
OdpowiedzUsuńpysznosci!
OdpowiedzUsuń