niedziela, 25 sierpnia 2019

Fitburger z frytkami z cukinii

Fitburger z indyka

Burger nie jest może do końca posiłkiem lekkim czy dietetycznym, jednak czasem można sobie pozwolić na taki rarytas zwłaszcza samodzielnie wykonany w domu :)
Bułeczki są domowe, ale przepis nie jest mojego autorstwa - znajdziecie go niżej w liście składników. W oryginalnej wersji powinny być one szpinakowe, ale z powodu braku tego warzywa musiałam troszkę zaimprowizować. Kiedyś robiłam je jednak wersję ze szpinakiem i wyszły naprawdę przepyszne, więc bardzo polecam. Oczywiście można też użyć kupionej bułki, najlepiej jeśli byłaby ona pełnoziarnista.
Burgera podałam w towarzystwie frytek z cukinii, doprawionych solą i wędzoną papryką. Wyszło bardzo pysznie i bardzo pożywnie.

Składniki (2 hamburgery):

Bułeczki:

Hamburgery:
  • 250 g mielonego indyka
  • 1 biała cebula 
  • 1 jajko 
  • 1/ 2 łyżeczki słodkiej papryki 
  • szczypta ziół prowansalskich 
  • sól, pieprz 
Dodatki:
  • kilka liści sałaty
  • plasterki pomidora
  • czerwona cebula
  • kilka plasterków awokado
  • kilka plasterków ogórka konserwowego 
  • kilka plasterków papryki
  • łyżeczka musztardy
  • plasterek mozarelli light lub sera żółtego
Frytki z cukinii:
  • 1 duża cukinia
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • szczypta soli

Wykonanie:

Mięso mielone doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i słodką papryką. Białą cebulę drobno posiekać i podsmażyć na złoto na patelni, ostudzić. Przełożyć do miski z mięsem, wbić jajko i dokładnie wszystko wymieszać.
Z masy uformować dwa burgery i smażyć z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu.
Bułkę posmarować musztardą, położyć sałatę, plasterki ogórka, awokado, cebuli i papryki. Położyć hamburgera  na niego ułożyć plaster sera żółtego i pomidora. Całość można polać odrobiną ketchupu.
Frytki z cukinii: Cukinię dokładnie opłukać i pokroić w paski, przełożyć do miski, dodać oliwę, posypać solą i papryką i wymieszać. Przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Piec w 200 przez około 15 minut.

Dietetyczny burger

Fit hamburger z indyka

Dietetyczny burger

8 komentarzy:

  1. Jak już wspomniałam u siebie... fastfood może być good i do tego zdrowy, smaczny :D Mięsna wersja nie dla mnie ale wczoraj upiekłam hurotwoe ilości kotlecików orzechowo-marchewkowych. Do tego hummus, cała tona warzyw, w miseczkę surówka... frytki z cukinii też a co... więcej warztyw :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można się pokusić o zrobienie takiego burgera w wersji warzywnej lub wegańskiej :D Warzyw nigdy dość ! :D A kotleciki orzechowo-marchewkowe brzmią przepysznie :D

      Usuń
    2. Powiem nie skromnie, że wyszły mi pyszne xD

      Jakiś czas temu też widziałam przpeis na frytki z cukinii ale troszkę inne ;)

      Usuń
  2. Takie burgery mogę jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna propozycja na burgera :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny i zdrowy. Od podstaw zrobiłaś burgera mniamm :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetyczne, takie domowe burgery na pewno są smaczne i zdrowe, od czasu do czasu warto się skusić :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super wygląda, zjadłbym od razu. :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...