sobota, 1 września 2018

Fit torcik z kremem kokosowym i malinami

Tort z kremem i malinami

W ramach weekendowego relaksu mam dla was taki wspaniały torcik. Nieskromnie wyznam, że ten tort naprawdę mi się udał :D Smakuje rewelacyjnie i okazał się prawdziwym hitem! Zniknął dosłownie w momencie, a pochwał nie było końca. 
Z wyglądu ciężko uwierzyć, że nie zawiera on cukru oraz glutenu i robi się go błyskawicznie. Naprawdę przygotowanie go zajęło mi 1 godzinę, a gdybym opanowała umiejętność przekrajania upieczonego biszkopta na pół, a nie piekła go na dwa razy to wyrobiłabym się w 30 minut :)
Taki tort śmiało można podać gościom na każdej imprezie, albo przygotować na urodziny. Maliny pięknie dopełniają całość i idealnie łączą się z kokosowym kremem. Tort można przygotować też w wersji bez nabiału, bo serek mascarpone śmiało można zastąpić drugą puszką gęstego mleczka kokosowego (polecam zwłaszcza to w wersji light, które można znaleźć m.in w Lidlu). Z mascarpone z kolei masa wychodzi bardziej kremowa i lepiej się trzyma, zwłaszcza w temperaturze pokojowej.
Bardzo zachęcam wypróbować przepis!

Składniki(tortownica o średnicy 24 cm):

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 6 łyżek ksylitolu
  • 10 łyżek mąki ryżowej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
Krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • śmietanka z 1 puszki mleka kokosowego (stała część)
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
Dodatkowo:
  • ok. 250 g świeżych malin

Wykonanie:

Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli (ja to robię za pomocą elektrycznej trzepaczki). Pod koniec ubijania dodać ksylitol i jeszcze chwilkę ubijać. Piana ma wyjść sztywna i gęsta. Następnie dodawać po 1 żółtku, po każdym delikatnie ubijając. Dodać mąkę ryżową i bardzo delikatnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i znów delikatnie wymieszać. Przełożyć masę do formy i piec przez ok. 20 minut do suchego patyczka. Wyciągnąć i odłożyć do wystudzenia. Po tym czasie wyjąć z formy, przekroić na 2 blaty*.

Krem:Wszystkie składniki na masę umieścić w naczyniu i zmiksować. Pod koniec wrzucić ok. 1 szklankę malin i bardzo delikatnie wymieszać. 3/4 masy przełożyć na dolny blat, rozsmarować równomiernie. Przykryć górnym blatem, lekko docisnąć i wyłożyć pozostałą część masy, rozsmarować na górze i bokach. Wierzch ozdobić pozostałymi malinami. Następnie wsadzić do lodówki.

*Można też upiec biszkopt na dwa razy - składniki dzielimy wtedy przez pół.

Fit tort z kremem i owocami

Biszkopt z owocami

Ciasto z kremem i owocami

Tort bez glutenu

20 komentarzy:

  1. Ten tort wygląda GENIALNIE... masz talent ;) Tylko brakuje w nim urodzinowych świeczek :D

    PS Zawsze podobały mi się Twoje zdjęcia ale robisz je coraz lepsze :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ślicznie dziękuję :*
      To prawda, ten torcik świetnie sprawdzi się na urodziny :D

      Usuń
    2. Będziesz jeszcze próbować swoich sił z tortami? :)

      Usuń
    3. Postaram się przygotować jakiś na 2 urodziny bloga, które są pod koniec września :D Choć nic na razie nie obiecuję ;D

      Usuń
    4. Mogłam poprosić abyś upiekła mi coś na imieniny lub urodziny xD

      Usuń
    5. O, a kiedy były? :D W takim razie spóźnione, ale najserdeczniejsze życzenia wsszystkiego dobrego ;*

      Usuń
  2. nie dziwię się, że tak szybko zniknął :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda :) Lubie maliny i kokos :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały torcik kochana, moje ulubione smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny, krem kokosowy i maliny, to musi być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kokos i maliny to super połączenie, pyszna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  7. to wygląda po prostu pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Kochamy torty! A taki nadziany malinami to już w ogóle miazga <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Kokos i maliny to połączenie idealne! Rewelacja! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. wspaniałe połaczenie smaków

    OdpowiedzUsuń
  11. obłęd! :)maliny i lekki krem to jest to co łasuchy lubią najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy mąkę ryżową w biszkopcie można zastąpić jakąś inną? Np. kukurydzianą, pszenną pełnoziarnistą albo samą ziemniaczaną? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można ją zastąpić (nie używałabym samej mąki ziemniaczanej)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  13. Krem do tortu zrobił się dość rzadki. Nałożyłam na tort ale nie wiem jak jutro będzie wyglądać. Czy wchłonie się w biszkopt (nasączylam go ponczem z wody kokosowej pozostałej po mleku). Krem wyszedł smaczny ale baaardzo słodki mimo, że zredukowałam ksylitol do 1/3 szklanki.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...