Dziś bardzo prosta i szybka przekąska. Idealna dla fanów czekolady z chrupkami lub ryżem preparowanym. Na zdjęciach może czekoladki nie wyszły zbyt korzystnie, ale są naprawdę bardzo smaczne i szybko można nimi zaspokoić ochotę na coś słodkiego. Dodatkowo do ich wykonania potrzebujemy zaledwie trzech składników, a nawet dwóch, bo masło orzechowe można śmiało pominąć. W wolnej chwili polecam wypróbować przepis.
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 1 szklanka ekspandowanego orkiszu
- 2 łyżki masła orzechowego
Wykonanie:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie dodać masło orzechowe oraz ekspandowany orkisz. Wszystko dokładnie wymieszać, przełożyć do foremek (użyłam silikonowych foremek na muffinki) i mocno docisnąć. Gdy masa się lekko przestudzić, przełożyć do zamrażalnika. Przed podaniem wyciągnąć lub przełożyć do lodówki.
Też takie robiłam :) Dodawałam też wiórki kokosowe. Niebo w gębie!
OdpowiedzUsuńMoje skojarzenie - baton Lion xD Jakoś tak. Pieknie to wyglada a jak musi smakować... a co gdyby zastąpić orkisz popcornem? xD
OdpowiedzUsuńPS Na zdjęciach czekoladki wyglądają genialnie ;)
Takich jeszcze nie miałam okazji skosztować, ale bardzo apetycznie wyglądaja i za jakiś czas przygotuję :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł ☺
OdpowiedzUsuńMniam jakie pyszności. Częstuje się :-(
OdpowiedzUsuńGreat tips, many thanks for sharing. I have printed and will stick on the wall! I like this blog.
OdpowiedzUsuńCake Recipes
Z dodatkiem masła orzechowego są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńrobiłam kiedyś coś podobnego - pychota! :D
OdpowiedzUsuńA jak ktoś nie ma masła orzechowego czym może go zastąpić???
OdpowiedzUsuńMożna zrobić z samą czekoladą :)
Usuń