Dziś mam dla was bardzo pyszny omlet pieczony w wersji kakaowej , z sezonowymi borówkami, które można też zastąpić innymi owocami. Omlet zrobiłam z mąki kokosowej i ryżowej, więc nie zawiera glutenu. Oczywiście nie znajdziecie w nim też białego cukru, a dzięki użyciu mleka roślinnego nie ma w nim również laktozy. Omlet pięknie wyrósł, a dzięki temu że pieczemy go w piekarniku nie musimy się martwić o przerzucanie go na drugą stronę. Wykonanie też jest proste, ponieważ nie ubijamy osobno białek, tylko wszystkie składniki miesza się razem. Taki omlet to w sumie prawie ciasto - można go pokroić na kawałki i zjeść z kubkiem kawki lub zabrać ze sobą na posiłek np. do pracy.  Jest on zresztą bardzo sycący, więc trudno go też zjeść całego za jednym razem (choć oczywiście można i tak ;) Polecam na śniadanie, deser lub kolację.
Składniki:
- 2 jajka
 - 1/3 szklanki mleka roślinnego
 - 3 płaskie łyżki mąki kokosowej
 - 2 łyżki mąki ryżowej
 - 2 łyżki kakao
 - 3 łyżki ksylitolu
 - szczypta soli
 - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 1/2 szklanki borówek
 
Jajka wbić do miski, dodać mleko, ksylitol, sól i wymieszać za pomocą trzepaczki lub miksera. Następnie wrzucić mąki, kakao oraz proszek do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać lub zmiksować na małych obrotach. Na koniec dodać borówki (zostawiając kilka na wierzch ciasta), wymieszać i przelać do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia lub posmarowanego olejem kokosowym. Na wierzch położyć pozostałe borówki. Piec 25 minut 180ºC.
Takie ciasto... biszkoptowe... pyszne bo kakao i borówki to świetne połączenie :)
OdpowiedzUsuńWygląda na bardzo smaczny 😊
OdpowiedzUsuńMniam jak apetycznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńLubię wszystko co czekoladowe, mniamm 😊
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł, jeszcze nie jadłam pieczonego omletu :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny pomysł na omlet :)
OdpowiedzUsuńProste i pyszne :)
OdpowiedzUsuńTaki biszkopt :) Baaardzo apetyczny!
OdpowiedzUsuńCzujemy, że maliny też by tam bosko pasowały :)
OdpowiedzUsuń