Dziś mam dla was kolejny deser chia, tym razem w wersji czekoladowej z warstwą kokosowego jogurtu oraz mnóstwem borówek. Taki słoiczek idealnie sprawdzi się też na śniadanie, bo całość jest bardzo sycąca, a w lecie takie posiłki na zimno smakują dwa razy lepiej. Jogurt kokosowy można zastąpić zwykłym, najlepiej jakimś gęstym, lub np. ubitą śmietanką kokosową, ale wtedy ciężko będzie zjeść taki słoiczek za jednym razem. Dzięki dodatkowi kawy taki deserek jest przy okazji bardzo energetyczny.
Składniki:
- 2 łyżki nasion chia
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka syropu z agawy
- 3/4 szklanki mleka roślinnego
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 1/2 szklanki borówek
- 130 g jogurtu kokosowego (Lidl Planton)
- wiórki kokosowe
Nasiona chia zalać mlekiem, dodać kakao, kawę, oraz syrop z agawy i dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. Następnie przełożyć do blendera, dodać mąkę kokosową i zblendować do gładkiej konsystencji. Przełożyć na spód słoiczka, na to wyłożyć borówki, a następnie jogurt kokosowy. Całość udekorować borówkami i wiórkami kokosowymi.
Wygląda lepiej niż lody i z pewnością w takie upały lepiej smakuje ;)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda, idealny na upalną pogodę :)
OdpowiedzUsuńw takiej wersji może bym się wreszcie przekonała do chia:) wygląda apetycznie!
OdpowiedzUsuńNa taki deser miałabym ochotę :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńIdealne połączenie, uwielbiam ten jogurt kokosowy ;)
OdpowiedzUsuńWspaniały deserek kochana. Zjadłabym. Muszę sobie kupić ten jogurt kokosowy :-)
OdpowiedzUsuńWydaje się być taki budyniowo-puddingowy :) Idealny na upały :)
OdpowiedzUsuńBez kawy byłby to dla nas idealny deser :)
OdpowiedzUsuńTakie deserki teraz najlepsze na upały :)
OdpowiedzUsuń