niedziela, 12 sierpnia 2018

Pieczony czekoladowy omlet z borówkami

Czekoladowy omlet

Dziś mam dla was bardzo pyszny omlet pieczony w wersji kakaowej , z sezonowymi borówkami, które można też zastąpić innymi owocami. Omlet zrobiłam z mąki kokosowej i ryżowej, więc nie zawiera glutenu. Oczywiście nie znajdziecie w nim też białego cukru, a dzięki użyciu mleka roślinnego nie ma w nim również laktozy. Omlet pięknie wyrósł, a dzięki temu że pieczemy go w piekarniku nie musimy się martwić o przerzucanie go na drugą stronę. Wykonanie też jest proste, ponieważ nie ubijamy osobno białek, tylko wszystkie składniki miesza się razem. Taki omlet to w sumie prawie ciasto - można go pokroić na kawałki i zjeść z kubkiem kawki lub zabrać ze sobą na posiłek np. do pracy. Jest on zresztą bardzo sycący, więc trudno go też zjeść całego za jednym razem (choć oczywiście można i tak ;) Polecam na śniadanie, deser lub kolację.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mleka roślinnego
  • 3 płaskie łyżki mąki kokosowej
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki ksylitolu
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki borówek
Wykonanie:

Jajka wbić do miski, dodać mleko, ksylitol, sól i wymieszać za pomocą trzepaczki lub miksera. Następnie wrzucić mąki, kakao oraz proszek do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać lub zmiksować na małych obrotach. Na koniec dodać borówki (zostawiając kilka na wierzch ciasta), wymieszać i przelać do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia lub posmarowanego olejem kokosowym. Na wierzch położyć pozostałe borówki. Piec 25 minut 
180ºC.

Fit omlet

Zdrowe śniadanie

Omlet

9 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...