niedziela, 19 sierpnia 2018

Zdrowe czekoladowe muffinki z cukinii

Muffinki z cukini

Muffinki to taka mini wersja na raz pysznego, mocno czekoladowego brownie z cukinii, na które przepis pojawił się na blogu rok temu i które bardzo gorąco polecam - Brownie z cukinii. Ciasto podbiło moje podniebienie i okazało się prawdziwym hitem. Tym razem zdecydowałam się więc, przygotować również muffinki, które można łatwo chwycić i przekąsić w każdej chwili, albo wygodnie zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Składniki pozostają te same, tylko muffinki lekko odchudziłam - dodałam mniej oleju kokosowego, który zastąpiłam mlekiem roślinnym. Muffinki lub brownie z cukinii w sezonie na to warzywo są po prostu obowiązkowe :)


Składniki (10-12 sztuk): 

  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 1/4 szklanki mąki owsianej 
  • 1/4 szklanki kakao
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 - 3/4 szklanki ksylitolu
  • 1 jajko
  • 3 łyżki roztopionego masła lub oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego 
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 
  • 2 szklanki drobno startej cukinii 

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180ºC.
W jednej misce wymieszać mąki z kakao i proszkiem do pieczenia oraz solą. W osobnej misce zmiksować jajko z ksylitolem przez około 2-3 minuty. Dodać masło/olej, kawę i wymieszać. Cukinie lekko odsączyć z nadmiaru wody i dodać do masy. Następnie powoli dodawać suche składniki i mieszać, ale nie za długo - tylko do połączenia się składników Przekładać masę do foremek na muffinki do 2/3 wysokości. Piec przez ok. 25 minut.


Czekoladowe muffinki

Brownie z cukinią

Fit muffinki czekoladowe

16 komentarzy:

  1. Wnętrze tych muffinek jest obłędne... takie pyszne ciasto czekoladowe... murzynek :D

    OdpowiedzUsuń
  2. mi się nigdy nie udał żaden wypiek z cukinii, ale takie muffinki, jak piszesz, świetnie by się nadały do szkoły, może się wreszcie skuszę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cukiniowe wypieki uwielbiam :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam kiedyś namiętnie brownie z cukinii - właśnie bez tony oleju :) Przypomniałaś mi o tym przepisie i w weekend z miłą chęcią zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają wspaniale, na mocno czekoladowe i wilgotne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają obłędnie. Częstuje się :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam piec z cukinią ☺

    OdpowiedzUsuń
  8. Obiecałam sobie, że w tym roku już przygotuję coś z cukinii i muszę obietnicy dotrzymać ;)

    blog

    OdpowiedzUsuń
  9. Z cukinią jeszcze nie robiłam, bardzo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Narobilas mi ochoty na Twoje mufinki 😊

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetnie się zgrałyśmy z brownie z cukinii :D Jest naprawdę super!

    OdpowiedzUsuń
  12. pychota :D i pomyśleć, że kiedyś nie lubiłam czekoladowych ciast :P

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy jakaś inna mąką się sprawdzi zamiast pszennej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować zrobić z orkiszową lub owsianą.

      Usuń
  14. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyszedł zakalec i absolutnie nie były słodkie...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...