niedziela, 15 lipca 2018

Deser z nasionami chia i borówkowym smoothie


Dziś zapraszam na pyszny, bardzo pożywny i orzeźwiający pudding chia. Idealnie sprawdzi się na śniadanie - dzięki dodatkowi kawy energia gwarantowana. Można go też zjeść na deser, zwłaszcza w upalne letnie dni będzie to świetna opcja. Borówkowe bardzo kremowe smoothie świetnie łączy się ze smakiem kawy. Bardzo polecam wypróbować.

Składniki:
  • 1/3 szklanki zaparzonej kawy
  • 1/3 szklanki mleka roślinnego
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
  • 1/2 szklanki borówek + kilkanaście sztuk do dekoracji
  • 150 g gęstego jogurtu lub serka naturalnego
  • 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
Wykonanie:

Nasiona chia zalać zaparzoną, ostudzoną kawą oraz mlekiem roślinnym. Wymieszać i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Borówki przełożyć do blendera, dodać miód oraz jogurt (zostawić 1 łyżkę na wierzch) i zblendować na gładką masę.
Na spód słoiczka przełożyć pudding chia, na to położyć kilka sztuk borówek, następnie wylać smoothie. Wierzch udekorować łyżką jogurtu oraz borówkami.



10 komentarzy:

  1. Rzeczywiście zgrałyśmy się z deserkami, ale Twój wygląda o niebo lepiej od mojego :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Akurat posiadam chia. Pychotka deser ❤💜

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki deser na pewno smakuje genialnie :) Zjadłabym z wielką przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Do chia się nie przyzwyczaiłam, reszta z przyjemnością 😀

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie, na pewno taki też jest, koniecznie muszę taki deserek wykonać :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo często robię w takiej wersji z kawą. Smakuje obłędnie 😃

    OdpowiedzUsuń
  7. Same pyszności, fajny dodatek tej kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Poprosimy taki deser ale bez kawy :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie deserki można jeść bez końca ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...