Dziś zapraszam na pyszny, bardzo pożywny i orzeźwiający pudding chia. Idealnie sprawdzi się na śniadanie - dzięki dodatkowi kawy energia gwarantowana. Można go też zjeść na deser, zwłaszcza w upalne letnie dni będzie to świetna opcja. Borówkowe bardzo kremowe smoothie świetnie łączy się ze smakiem kawy. Bardzo polecam wypróbować.
- 1/3 szklanki zaparzonej kawy
- 1/3 szklanki mleka roślinnego
- 2 łyżki nasion chia
- 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
- 1/2 szklanki borówek + kilkanaście sztuk do dekoracji
- 150 g gęstego jogurtu lub serka naturalnego
- 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
Nasiona chia zalać zaparzoną, ostudzoną kawą oraz mlekiem roślinnym. Wymieszać i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Borówki przełożyć do blendera, dodać miód oraz jogurt (zostawić 1 łyżkę na wierzch) i zblendować na gładką masę.
Na spód słoiczka przełożyć pudding chia, na to położyć kilka sztuk borówek, następnie wylać smoothie. Wierzch udekorować łyżką jogurtu oraz borówkami.
Rzeczywiście zgrałyśmy się z deserkami, ale Twój wygląda o niebo lepiej od mojego :D
OdpowiedzUsuńAkurat posiadam chia. Pychotka deser ❤💜
OdpowiedzUsuńTaki deser na pewno smakuje genialnie :) Zjadłabym z wielką przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńDo chia się nie przyzwyczaiłam, reszta z przyjemnością 😀
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, na pewno taki też jest, koniecznie muszę taki deserek wykonać :)
OdpowiedzUsuńBardzo często robię w takiej wersji z kawą. Smakuje obłędnie 😃
OdpowiedzUsuńSame pyszności, fajny dodatek tej kawy :)
OdpowiedzUsuńPoprosimy taki deser ale bez kawy :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie słodkości :)
OdpowiedzUsuńTakie deserki można jeść bez końca ;)
OdpowiedzUsuń