piątek, 9 lutego 2018

Makaron gryczany ze szpinakiem, łososiem i serem feta

Makaron ze szpinakiem

Obiad dosłownie w 5 minut! A do tego pyszny, pożywny i zdrowy. Danie jest nieco w stylu azjatyckim - użyłam makaronu gryczanego soba, do tego oczywiście łosoś i szpinak. Dla urozmaicenia jeszcze pieczarki i ser feta, który dodaje wyrazistego smaku. Taki obiad naprawdę robi się błyskawicznie - makaron wrzuca się do wrzącej wody, a w tym czasie można podsmażyć cebulę, szpinak i pieczarki. Na koniec dodajemy tylko jeszcze pokrojony ser feta oraz łososia. Po ugotowaniu makaronu wystarczy wyłożyć wszystko na talerz i gotowe. Pysznie, prosto i bardzo smacznie :)

Składniki (2 porcje):

  • 80 g makaronu gryczanego Soba
  • 1/2 opakowania mrożonego szpinaku
  • 150 g łososia atlantyckiego wędzonego na gorąco
  • 1/2 opakowania sera feta
  • 300 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz

Wykonanie:

Makaron wrzucić do wrzącej wody, lekko posolonej wody i gotować przez około 5 minut.
Fetę pokroić w drobną kostkę, a łososia na drobniejsze kawałeczki. Czosnek drobno posiekać, a cebulę i pieczarki pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej kokosowy wrzucić czosnek oraz cebulę i smażyć przez około 3 minuty, dodać pieczarki i smażyć jeszcze przez chwilę, następnie dodać szpinak, zmniejszyć ogień i smażyć przez około 8-10 minut. Pod sam koniec smażenia dodać fetę oraz łososia, doprawić pieprzem, wymieszać i po chwili zdjąć z ognia. Wyłożyć na makaron i podawać.


Dietetyczny obiad

23 komentarze:

  1. Udowadniasz, zę w kuchni nie trzeba spędzać godzin (nie ma w tym nic złego jeśli się to lubi) i można wyczarować pożywne, smaczne, zdrowe danie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wpraszam się na porcję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. przepyszne połączenie smaków! :D wchodzę w to!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pamiętam, że w czasach których jadłam mięso, robiłam makaron gryczany z łososiem i dałam go za dużo i tak mi obrzydł, że miałam uraz na kolejne miesiące, chyba przez nadmiar tłuszczu :D
    Teraz zjadłabym takie danie w wersji wege, dawno nie jadłam szpinaku ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe danie i zdrowe 💛💚❤

    OdpowiedzUsuń
  6. Szybko i zdrowo. Jak zawsze. Ale tutaj bym zmienila na makaron żytni lub orkiszowy :D
    Nie jestem fanką gryki i gryczanych smaków. Moją miłością jest orkisz, żyto i owies :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O to kolejna wspólna rzecz - również nie jestem fanką gryczanych smaków. Kaszy gryczanej nie jem prawie w ogóle, ewentualnie z dużą ilością sosu, ale to i tak bardzo, bardzo rzadko mi się zdarza. Kiedyś kupiłam sobie wafle gryczane i ich nie zjadłam - okropne były ;D Ale jeśli chodzi o ten makaron to mi wyjątkowo smakuje, może to dlatego, że ja ogólnie lubię każdy makaron, ale też ta gryka nie jest w nim za bardzo wyczuwalna :)

      Usuń
    2. Nasze podobieństwa i gusta smakowe zaczynają mnie powoli przerażać :D Aż strach się bać, co będzie dalej xD
      Ja nie cierpię kaszy gryczanej. Kiedyś ją kupiłam, ugotowałam, zjadłam łyżeczkę i stwierdziłam, że to kompletnie nie moja bajka. Nie mogę się w ogóle przekonać do tej kaszy. Jaglana czy jęczmienna to moje dwie miłości. Oj, jak ja kocham zjeść rano cieplutką jaglankę na słodko <3 Ale z gryczaną kaszą na pewno się nie polubimy. Bułkę z gryki jeszcze zjem, ale nic innego już nie xD

      Usuń
    3. Spróbujcie kaszy orkiszowej :)

      Usuń
    4. Kaszę orkiszową jadłam :) Smakowała mi, ale jednak jaglaną lubię najbardziej :D Polecam też owsianą, chociaż ta moja była troszkę twarda - być może dlatego, że za krótką ją gotowałam, choć i tak mi smakowała :D

      Usuń
  7. Ale pycha i to makaron gryczany jest naszym ulubionym <3

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam ten makaron i jak tylko jest tydzień azjatycki to robię mały zapas :) najczęściej jem w towarzystwie tofu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Makaron to zawsze świetny pomysł na obiad, a z takimi dodatkami na pewno smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam jakie pyszności :-) w jednym daniu wszystko co lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo fajne połączenie smaków i super, że postawiłaś na makaron soba, który większość łączy z azjatyckimi smakami.

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię takie szybkie, smaczne dania :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Ostatnio polubiłam się z takim zdrowym jedzeniem :)

    OdpowiedzUsuń
  14. prosto, smacznie, zdrowo i pożywnie- tak jak lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wspaniale wygląda to danie! Uwielbiam szpinak :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszni wygląda to danie. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis.
    Zapraszam do mnie na szpinakowe ślimaczki: http://amismakuje.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja zrobiłem to bez łososia i też było pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  19. Dla mnie łosoś jest zdecydowanie najsmaczniejszą rybą i muszę przyznać, że można ją podawać naprawdę w najróżniejszym wydaniu. Jak trafiłem na przepisy https://mowisalmon.pl/przepisy/ to już dziś wiem, że zarówno ja jak i cała moja rodzina przepada za daniami z łososia.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...