środa, 21 lutego 2018

Pełnoziarniste ciasteczka z czekoladą

Fit ciasteczka

Dziś przepis na kruche ciasteczka orkiszowe z kawałkami gorzkiej czekolady. Ciastka są duże i bardzo sycące. Z wyglądu przypominają popularne pieguski, ale są oczywiście dużo zdrowsze, nie zawierają cukru, ani innych niepotrzebnych składników czy niezdrowego tłuszczu. Takie ciasteczka robi się błyskawicznie i tak samo szybko znikają z talerzyka. Po upieczeniu ciastka są kruche i chrupiące, na drugi dzień robią się miękkie, ale smakują naprawdę znakomicie. Idealnie nadają się do relaksu przy kawie lub herbacie, ale będą też świetną przekąską do szkoły lub pracy.

Składniki:

  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1/4 szklanki mąki kokosowej
  • 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • 5 łyżek płynnego miodu lub innego płynnego słodzika
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kostek gorzkiej czekolady

Wykonanie:


Czekoladę pokroić na małe kawałeczki. Do miski wsypać mąki, proszek do pieczenia, dodać jajko miód oraz olej kokosowy. Wszystko wymieszać, najlepiej wyrabiać za pomocą dłoni, w razie gdyby ciasto było zbyt suche dolać troszkę mleka lub wody. Ciasto ma wyjść wilgotne i zbite. Uformować dużą kulę, odrywać po kawałku ciasta tworząc w dłoniach kulki, które następnie kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczać. Na wierzch ciastek kłaść kawałeczki czekolady, lekko wciskając je w ciasto. piec przez 12-15 minut w 180ºC.


Pełnoziarniste ciasteczka z czekoladą

Zdrowe przekąski

Pełnoziarniste ciastka z czekoladą

20 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczne ciasteczka, chętnie schrupałabym kilka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie się prezentują, wydają się takie duże :) I bardzo podoba mi się czekoladka na wierzchu ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Great post dear. ♥
    If you want you can check out my blog. Maybe we can follow each other and be great blogger friends. :)
    https://belyfashionadress.blogspot.ba/

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba jednak szybciej znikają z tego talerzyka :D Taka przyjemność dla duszy i ciała, małe-wielkie co nieco :) Ta czekolada dodaje im uroku - wyglądają o wiele lepiej od ciastek ze sklepu a o smaku nie ma co nawet mówić ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze nie miałam chwili, by wypróbować te ciasteczka z bananem, a tu kolejne fajne ciacha. Muszę się zmobilizować w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie pochrupała bym kilka Twoich ciasteczek.

    OdpowiedzUsuń
  7. super ciacha :) idealne do zabrania na wynos z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cóż ja Ci mogę napisać moja droga? Chyba to, co zawsze Ci piszę, że jak zwykle smacznie, prosto i tanio, i zapewne w przyszłości z korzystam z tego przepisu. Innej możliwości nie ma ;)
    Myślisz, że jak zastąpię mąkę kokosową, inną, np.pełnoziarnistą to ciasteczka też wyjdą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jestem autorką bloga ale mogę powiedzieć, że w tego typu ciasteczkach mąkę kokosową zastępowałam pszenną pełnoziarnistą lub gryczaną (polecam) i ciasteczka wychodziły :) To wpłynie na smak ciasteczek ale wyjdą i nie będą gorsze :)

      Usuń
    2. Zgadzam się, inna mąka również się sprawdzi :D

      Usuń
  9. Dziękuję za odpowiedź! Hm, myślę, że użyję mąki pełnoziarnistej. Jak już tu kiedyś wspomniałam, gryka to zupełnie nie moje smaki, ale orkiszowa, razowa, żytnia już tak :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej sprawdzi się pełnoziarnista :)

      Usuń
  10. Bardzo apetycznie prezentują się te ciacha. Z chęcią schrupałabym chociaż jedno :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasteczka wyglądają świetnie, na pewno tak też smakują ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Do ciepłej herbatki wręcz idealne :P

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy zamiast kokosowej można użyć sama mąkę orkiszowa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, tylko pewnie trzeba będzie dodać jej troszkę więcej - ważne, żeby ciasto wyszło wilgotne i dość plastyczne :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...