Pyszny okrągły mini torcik czekoladowy z puszystym kremem kokosowym. Wygląda trochę jak ciastko oreo, a w smaku przypomina nieco popularną wuzetkę. Pomysł na taki torcik powstał po tym jak zrobiłam omleta brownie (przepis) i stwierdziłam, że fajnie by do tego pasował jakiś biały krem. I tak powstał ten szybki mini torcik, który jest także bezglutenowy oraz nie zawiera mleka. Ciemna warstwa jest zrobiona bez użycia mąki, zamiast niej jest czerwona fasola, która jest niewyczuwalna w smaku. Ciasto jest dość puchate i przypomina biszkopt. Piekłam je w małej formie (średnica 20 cm) i na dwa razy, ale można również zrobić to za jednym razem i przekroić po upieczeniu. Wierzch można też polać roztopioną gorzką czekoladą, wtedy na pewno będzie się bardzo ładnie prezentować. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, po nocy spędzonej w lodówce.
Składniki:
Ciasto:
Wykonanie:
Ciasto: Fasolę bardzo dokładnie przepłukać. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka przełożyć do blendera, dodać jajka, kakao, ekstrakt waniliowy, ksylitol, proszek do pieczenia oraz fasolę i wszystko zmiksować na gładką i kremową masę. Przełożyć do ubitych białek i bardzo delikatnie wymieszać do połączenia. Pół masy przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (można też wlać całą masę i upiec za jednym razem, a później przekroić na pół). Piec w 180ºC przez 20 minut. Następnie przestudzić i delikatnie wyjąć z formy. Pozostałą część ciasta upiec w ten sam sposób.
Krem kokosowy: Z puszki wyjąć stałą część mleczka kokosowego, dodać zmielony na puder ksylitol i ubijać przez chwilę mikserem na puszystą masę. Kremem posmarować jedną część ciasta, a następnie położyć na to drugi blat ciasta. Schłodzić przez około 2 godziny w lodówce, a najlepiej zostawić na całą noc.
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 3 jajka
- 4 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 5 łyżek ksylitolu
- 1 puszka mleka kokosowego (stała część)
- 2-3 łyżki zmielonego na puder ksylitolu
Wykonanie:
Ciasto: Fasolę bardzo dokładnie przepłukać. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka przełożyć do blendera, dodać jajka, kakao, ekstrakt waniliowy, ksylitol, proszek do pieczenia oraz fasolę i wszystko zmiksować na gładką i kremową masę. Przełożyć do ubitych białek i bardzo delikatnie wymieszać do połączenia. Pół masy przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (można też wlać całą masę i upiec za jednym razem, a później przekroić na pół). Piec w 180ºC przez 20 minut. Następnie przestudzić i delikatnie wyjąć z formy. Pozostałą część ciasta upiec w ten sam sposób.
Krem kokosowy: Z puszki wyjąć stałą część mleczka kokosowego, dodać zmielony na puder ksylitol i ubijać przez chwilę mikserem na puszystą masę. Kremem posmarować jedną część ciasta, a następnie położyć na to drugi blat ciasta. Schłodzić przez około 2 godziny w lodówce, a najlepiej zostawić na całą noc.
Torcik wygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńMmm ale smakowicie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńA mi przypomina właśnie W-ztkę :) Piękny wyszedł Ci ten torcik :)
OdpowiedzUsuńTorcik z wyglądu przypomina mi właśnie W-ztekę :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, tylko brakuje świeczki :D
Fajne ciasto ! I jak Erwisha pisze też myślałam, że W-zetka czyli dzisiejsza Zygmuntówka
OdpowiedzUsuńPrzypomina mi W - Zkę, robiłam kiedyś podobnie wyglądające. Wyobrażam sobie cudny smak śmietanki kokosowej ;))
OdpowiedzUsuńBiore w ciemno - uwielbiam kokos :D
OdpowiedzUsuńFasolowe słodkości są super i ten cudowny krem <3
OdpowiedzUsuńfit wuzetka - super pomysł! :) ciasto z fasoli bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńPo prostu wspaniały torcik kochana :-)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite. Chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńRobię bardzo podobne ciacho z kremem kokosowym, ale tylko z wyglądu, bo u mnie bazą jest biszkopt kokosowy.
OdpowiedzUsuńprostota w najlepszej wersji <3
OdpowiedzUsuńRobię podobny torcik, jest pycha :)
OdpowiedzUsuńPrzeepyszny torcik! <3 mozna się wprosic?
OdpowiedzUsuńmam pytanie, jaka jest srednica blachy do pieczenia? :) i czy można pokombinować i do tej masy kokosowej dorzucic jeszcze np wiórek kokosowych czy nie kombinować? xD
OdpowiedzUsuńForma jest dość mała - średnica coś około 20 cm. Myślę, że można pokombinować i dodać wiórków kokosowych :)
Usuń