sobota, 24 lutego 2018

Torcik czekoladowy z kremem kokosowym

Torcik czekoladowy z kremem kokosowym

Pyszny okrągły mini torcik czekoladowy z puszystym kremem kokosowym. Wygląda trochę jak ciastko oreo, a w smaku przypomina nieco popularną wuzetkę. Pomysł na taki torcik powstał po tym jak zrobiłam omleta brownie (przepis) i stwierdziłam, że fajnie by do tego pasował jakiś biały krem. I tak powstał ten szybki mini torcik, który jest także bezglutenowy oraz nie zawiera mleka. Ciemna warstwa jest zrobiona bez użycia mąki, zamiast niej jest czerwona fasola, która jest niewyczuwalna w smaku. Ciasto jest dość puchate i przypomina biszkopt. Piekłam je w małej formie (średnica 20 cm) i na dwa razy, ale można również zrobić to za jednym razem i przekroić po upieczeniu.  Wierzch można też polać roztopioną gorzką czekoladą, wtedy na pewno będzie się bardzo ładnie prezentować. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, po nocy spędzonej w lodówce.

Składniki:


Ciasto:
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 3 jajka
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 5 łyżek ksylitolu
Krem kokosowy:
  • 1 puszka mleka kokosowego (stała część)
  • 2-3 łyżki zmielonego na puder ksylitolu

Wykonanie:


Ciasto: Fasolę bardzo dokładnie przepłukać. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka przełożyć do blendera, dodać jajka, kakao, ekstrakt waniliowy, ksylitol, proszek do pieczenia oraz fasolę i wszystko zmiksować na gładką i kremową masę. Przełożyć do ubitych białek i bardzo delikatnie wymieszać do połączenia. Pół masy przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (można też wlać całą masę i upiec za jednym razem, a później przekroić na pół). Piec w 180
ºC przez 20 minut. Następnie przestudzić i delikatnie wyjąć z formy. Pozostałą część ciasta upiec w ten sam sposób. 
Krem kokosowy: Z puszki wyjąć stałą część mleczka kokosowego, dodać zmielony na puder ksylitol i ubijać przez chwilę mikserem na puszystą masę. Kremem posmarować jedną część ciasta, a następnie położyć na to drugi blat ciasta. Schłodzić przez około 2 godziny w lodówce, a najlepiej zostawić na całą noc.

17 komentarzy:

  1. Torcik wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm ale smakowicie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  3. A mi przypomina właśnie W-ztkę :) Piękny wyszedł Ci ten torcik :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Torcik z wyglądu przypomina mi właśnie W-ztekę :)
    Pięknie wygląda, tylko brakuje świeczki :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne ciasto ! I jak Erwisha pisze też myślałam, że W-zetka czyli dzisiejsza Zygmuntówka

    OdpowiedzUsuń
  6. Przypomina mi W - Zkę, robiłam kiedyś podobnie wyglądające. Wyobrażam sobie cudny smak śmietanki kokosowej ;))

    OdpowiedzUsuń
  7. Biore w ciemno - uwielbiam kokos :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Fasolowe słodkości są super i ten cudowny krem <3

    OdpowiedzUsuń
  9. fit wuzetka - super pomysł! :) ciasto z fasoli bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Po prostu wspaniały torcik kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo smakowite. Chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Robię bardzo podobne ciacho z kremem kokosowym, ale tylko z wyglądu, bo u mnie bazą jest biszkopt kokosowy.

    OdpowiedzUsuń
  13. Robię podobny torcik, jest pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Przeepyszny torcik! <3 mozna się wprosic?

    OdpowiedzUsuń
  15. mam pytanie, jaka jest srednica blachy do pieczenia? :) i czy można pokombinować i do tej masy kokosowej dorzucic jeszcze np wiórek kokosowych czy nie kombinować? xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Forma jest dość mała - średnica coś około 20 cm. Myślę, że można pokombinować i dodać wiórków kokosowych :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...