Przedstawiam kolejny przepis na proste, szybki i pyszne ciasteczka bananowe. Tym razem w wersji czekoladowej. Pół banana rozgniatamy i dodajemy do ciasta, natomiast drugie pół kroimy w drobną kostkę, które razem z gorzką czekoladą stanowi dodatek do ciastek i sprawia, że bardzo fajnie się prezentują. Jeśli ktoś chcę to ciastka można dosłodzić ksylitolem lub miodem, choć moim zdaniem nie ma takiej potrzeby. Ciasto po zmieszaniu składników wychodzi dość gęste, ale po wsadzeniu go na kilkanaście minut do lodówki nie ma później problemów z jego nakładaniem. Po upieczeniu ciasteczka są miękkie, słodkie i bardzo pożywne. Robi się je bardzo szybko i idealnie sprawdzą się na drugie śniadanie lub szybką przekąskę.
Inspiracja: running with spoons
Inspiracja: running with spoons
Składniki (ok. 8 ciastek):
- 8 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej pełnoziarnistej
- 2 łyżki kakao
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 duży banan
- 2 łyżki miodu lub ksylitolu (opcjonalnie)
- 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
- 1/3 szklanki pokrojonej gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Banana przekroić na pół. Jedną połowę rozgnieść widelcem, a drugą pokroić w małą kostkę. W misce wymieszać mąkę, kakao, sól i proszek. W drugiej misce wymieszać banana, olej i ekstrakt. Wlać suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszać. Wsypać czekoladę i pokrojonego w kostkę banana i delikatnie wymieszać. Wsadzić do lodówki na minimum 30 minut. Następnie łyżką nabierać masę i formować kształt ciasteczek, delikatnie spłaszczając dłonią. Piec w piekarniku nagrzanym do 170ºC przez 10-14 minut.
bananooooweeee z czekoladą <3 mmm!
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńTe ciasteczka na pewno są przepyszne, z chęcią bym je upiekła i zjadła. Tylko jak zwykle mam problem, bo nie mogę przesadzać z czekoladą i kakao, bo źle się to zawsze kończy. Chyba zrobię, ale zrezygnuje z kakao ;)
OdpowiedzUsuńA powiedz mi, ciasteczka są wilgotne czy bardziej twarde? ;) Buziaczki! ;*
Ciasteczka są miękkie i raczej wilgotne :) Są bardzo podobne do świątecznych bananowych pierniczków :D
UsuńJa najchętniej dodawałabym kakao do wszystkiego, stąd na blogu taka ilość przepisów z tym składnikiem :D
Pozdrawiam :*
I właśnie wyglądają na takie mięciutkie i rozpływające się w ustach <3
OdpowiedzUsuńFit czy nie fit na pewno są genialne ;)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciasteczka. Zjadłabym 😃
OdpowiedzUsuńz chęcią bym spróbowała:)
OdpowiedzUsuńTakie mięciutkie czekoladowe ciasteczka muszą smakować pysznie. Super pomysł. Zapisuję przepis do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńZ takich składników musiało wyjść coś pysznego :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis i świetne składniki, na pewno wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńCudownie i bardzo smacznie wyglądają. Przepis zapisuję sobie :)
OdpowiedzUsuńproste i szybkie ciacha czyli to co lubię w kuchni :)
OdpowiedzUsuńWyglądają cudnie w środku, widać, że mięciutkie. No i połączenie smaków...niezawodne :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuń