wtorek, 6 lutego 2018

Fit ciasteczka czekoladowo-bananowe

Zdrowe ciastka czekoladowe

Przedstawiam kolejny przepis na proste, szybki i pyszne ciasteczka bananowe. Tym razem w wersji czekoladowej. Pół banana rozgniatamy i dodajemy do ciasta, natomiast drugie pół kroimy w drobną kostkę, które razem z gorzką czekoladą stanowi dodatek do ciastek i sprawia, że bardzo fajnie się prezentują. Jeśli ktoś chcę to ciastka można dosłodzić ksylitolem lub miodem, choć moim zdaniem nie ma takiej potrzeby. Ciasto po zmieszaniu składników wychodzi dość gęste, ale po wsadzeniu go na kilkanaście minut do lodówki nie ma później problemów z jego nakładaniem. Po upieczeniu ciasteczka są miękkie, słodkie i bardzo pożywne. Robi się je bardzo szybko i idealnie sprawdzą się na drugie śniadanie lub szybką przekąskę.
Inspiracja: running with spoons

Składniki (ok. 8 ciastek):

  • 8 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej pełnoziarnistej 
  • 2 łyżki kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 duży banan
  • 2 łyżki miodu lub ksylitolu (opcjonalnie)
  • 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • 1/3 szklanki pokrojonej gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Banana przekroić na pół. Jedną połowę rozgnieść widelcem, a drugą pokroić w małą kostkę. W misce wymieszać mąkę, kakao, sól i proszek. W drugiej misce wymieszać banana, olej i ekstrakt. Wlać suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszać. Wsypać czekoladę i pokrojonego w kostkę banana i delikatnie wymieszać. Wsadzić do lodówki na minimum 30 minut. Następnie łyżką nabierać masę i formować kształt ciasteczek, delikatnie spłaszczając dłonią. Piec w 
 piekarniku nagrzanym do 170ºC przez 10-14 minut.

Ciastka czekoladowo-bananowe

Ciasteczka czekoladowe z bananem

Bananowe ciasteczka

15 komentarzy:

  1. bananooooweeee z czekoladą <3 mmm!

    OdpowiedzUsuń
  2. Te ciasteczka na pewno są przepyszne, z chęcią bym je upiekła i zjadła. Tylko jak zwykle mam problem, bo nie mogę przesadzać z czekoladą i kakao, bo źle się to zawsze kończy. Chyba zrobię, ale zrezygnuje z kakao ;)
    A powiedz mi, ciasteczka są wilgotne czy bardziej twarde? ;) Buziaczki! ;*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasteczka są miękkie i raczej wilgotne :) Są bardzo podobne do świątecznych bananowych pierniczków :D
      Ja najchętniej dodawałabym kakao do wszystkiego, stąd na blogu taka ilość przepisów z tym składnikiem :D
      Pozdrawiam :*

      Usuń
  3. I właśnie wyglądają na takie mięciutkie i rozpływające się w ustach <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Fit czy nie fit na pewno są genialne ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajne ciasteczka. Zjadłabym 😃

    OdpowiedzUsuń
  6. z chęcią bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie mięciutkie czekoladowe ciasteczka muszą smakować pysznie. Super pomysł. Zapisuję przepis do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z takich składników musiało wyjść coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawy przepis i świetne składniki, na pewno wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudownie i bardzo smacznie wyglądają. Przepis zapisuję sobie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. proste i szybkie ciacha czyli to co lubię w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają cudnie w środku, widać, że mięciutkie. No i połączenie smaków...niezawodne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...