wtorek, 12 września 2017

Makaron ryżowy z indykiem i warzywami

Szybki obiad

Rzadko pojawiają się na blogu przepisy na dania wytrawy czy obiadowe. Zdecydowanie jestem fanką słodkości, oczywiście tych fit i uwielbiam piec. Jeżeli chodzi o obiady to preferuje szybkie i proste dania typu wrzuć wszystko do 1 garnka i wymieszaj :D Zwykle więc moje posiłki nie prezentują się bardzo apetycznie, ale smakowo jak najbardziej mi odpowiadają ;) Oczywiście staram się jeść zdrowo, na moim talerzu gości zwykle mnóstwo warzyw, chude mięso i ryby oraz przeróżne kasze i makarony (zwłaszcza te razowe i bezglutenowe). Bardzo lubię kuchnie azjatycką oraz włoską. Dziś więc przepis na takie szybkie i moim zdaniem pyszne danie w nieco orientalnych smakach :)

Składniki (2 porcje):
  • 100 g mrożonego szpinaku
  • filet z indyka 
  • 200 g makaronu ryżowego
  • ok. 300 g mieszanki warzyw chińskich
  • 200 g mieszanki meksykańskiej
  • kawałek świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
Sos:
  • 2 łyżki sosu sojowego, 
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego lub zamiennie oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Składniki na sos wlać do miseczki i wymieszać. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i w razie potrzeby pokroić na mniejsze kawałki. Indyka opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Imbir i czosnek drobno posiekać. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju kokosowego. Wrzucić imbir i czosnek i chwilkę podsmażyć, po chwili wrzucić indyka, zmniejszyć ogień i smażyć (ok. 5 minut). Następnie dodać szpinak i pozostałe warzywa, smażyć na średnim ogniu około 8-10 minut, można pod przykryciem w razie potrzeby dolać wody. Na koniec dodać makaron, wlać sos, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez około 3 minuty. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.


Szybki obiad

15 komentarzy:

  1. Takie proste i szybkie obiady są najlepsze.. kiedy w brzuchu burczy, kto ma czas i ochotę godzinami sterczeć przy garach - myśli się o jedzeniu. Poza tym takie szybkie opcje lubią również studenci, więc za taki przepis i oni podziekują ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne danie, mogła bym takie jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetycznie wygląda :) Takie dania są super smaczne i Twoje na pewno takie jest :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczne zdjęcia, danie wygląda na bardzo zdrowe i sycące :)
    http://smilingshrimp.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Wersją bez mięsa bym nie pogardziła, uwielbiam dania bogate w warzywa :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Ile kolorów na talerzu - wygląda to przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo kusząco, tyle pięknych kolorów na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. My też wolimy słodkości a jeżeli chodzi o wytrawne dania to takie właśnie proste jednogarnkowe sprawdzają się najlepiej :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowne danie, uwielbiam takie smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. danie w moim klimacie! :) chińszczyznę robię dość często i podaję na różne sposoby a to z ryżem lub makaronem ryżowym, tak samo jak różnie doprawiam by mi się nie znudziła :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...